Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκε σήμερα για ενέργειες υπέρ των Τατάρων της Κριμαίας, της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας, η οποία είχε φανεί εχθρική σε μια προσάρτηση στη Ρωσία, όπως είναι η αποκατάστασή τους ως ένας λαός που υπέστη διωγμό υπό τον Στάλιν.

«Θα δώσω εντολή για να γίνει επεξεργασία όλων αυτών των ζητημάτων», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντησή του, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, με τον πρόεδρο του Ταταρστάν, μιας δημοκρατίας της κεντρικής Ρωσίας, ο οποίος του μετέφερε το αίτημα αυτό έπειτα από ταξίδι του στην Κριμαία.

Ο Πούτιν δεσμεύτηκε για «κοινωνικές υποδομές -σχολεία, παιδικές χαρές κλπ» για την κοινότητα των Τατάρων στην Κριμαία, η οποία απαριθμεί περί τα 300.000 μέλη.

Ο πρόεδρος του Ταταρστάν, Ρουστάμ Μινιχάνοφ, του είχε ζητήσει λίγο πριν να συγκατατεθεί στα αιτήματα της κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας.

«Θα ήταν καλό αν ο νόμος του 1991 (περί «αποκατάστασης των λαών που υπέστησαν διωγμό») μπορούσε να εφαρμοστεί στους Τατάρους της Κριμαίας. Θα ήταν μια σοβαρή ηθική υποστήριξη για τους Τατάρους της Κριμαίας», είχε προτείνει ο Μινιχάνοφ.

Οι Τάταροι της Κριμαίας είχαν εκτοπιστεί στην κεντρική Ασία μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως κυρίως οι Τσετσένοι, κατόπιν αιτήματος του Στάλιν, ο οποίος τους κατηγορούσε για συνεργασία με τους Γερμανούς.

Στους Τατάρους επετράπη μόνον στα τέλη της δεκαετίας του 1980 να επιστρέψουν στην Κριμαία. Ωστόσο η Ουκρανία δεν υιοθέτησε ποτέ νόμο για την αποκατάστασή τους και οι Τάταροι εξακολουθούν πάντα να αντιμετωπίζουν ζητήματα κυρίως ιδιοκτησίας γης.

Η Ρωσία υιοθέτησε το 1991 έναν νόμο για την αποκατάσταση των λαών που υπέστησαν διωγμό, ο οποίος χορηγεί το δικαίωμα για την λήψη αποζημιώσεων.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη χειρονομία καλής θελήσεως του Πούτιν προς τους Τατάρους της Κριμαίας, οι ηγέτες των οποίων είχαν καλέσει σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος της 16ης Μαρτίου για την προσάρτηση στην Ρωσία.

«Υπήρξε μια εποχή που οι Τάταροι της Κριμαίας υπέστησαν μια μεγάλη αδικία, όπως κι άλλοι λαοί της Σοβιετικής Ένωσης», είχε δηλώσει τον Μάρτιο ο Ρώσος πρόεδρος, αναλαμβάνοντας ταυτοχρόνως την δέσμευση για την αποκατάσταση των «δικαιωμάτων και του ονόματός τους».