current views are: 1

1 Απριλίου 2014
Δημοσίευση18:55

Τουρκία: Αντικρουόμενες οι εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, διέψευσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών.

Δημοσίευση 18:55’
αρθρο-newpost

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, διέψευσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, διέψευσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. «Βεβαίως και θα κάνουμε την απαιτούμενη αξιολόγηση, θα δούμε τα σωστά και τα λάθη, αλλά το αποτέλεσμα δε θα πρέπει να θεωρηθεί αποτυχία», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Κιλιτσντάρογλου, σχολίασε τους ισχυρισμούς ότι θα παραιτηθεί, ως ” φημολογίες και σαχλαμάρες» και σημείωσε ότι το κόμμα του αύξησε σημαντικά τις ψήφους τους στην Άγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη. Αναλυτές την αντιπολίτευση συγκρίνουν το αποτέλεσμα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών με το αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών εκλογών του 2011 και υποστηρίζει ότι το κυβερνητικό κόμμα έχασε ψήφους. Το ΑKP είχε συγκεντρώσει 38,8% στις δημοτικές εκλογές του 2009 και 49,9% στις βουλευτικές εκλογές 2011.

Ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική αν το κόμμα του μειώσει την επιρροή του. Το ψυχολογικό όριο για την μείωση είχε θεωρηθεί ότι είναι το 43% , λένε πολιτικοί αναλυτές. Το κυβερνητικό κόμμα συγκέντρωσε 45,5 % των ψήφων παρά τον πρωτοφανή καταιγισμό κατηγοριών για διαφθορά που κυριαρχεί στην δημόσια α ζωή από τον περασμένο Δεκέμβριο .

Το CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε 28,0%,το εθνικιστικό ΜΗΡ το 15,3% και τα δύο κουρδικά κόμματα BDP/HDP πήραν 6,6%.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ωστόσο ότι ακόμα και αυτό το αποτέλεσμα δεν “νομιμοποιεί” την κυβέρνηση.

“Η νοοτροπία που μεταφράζει τα εκλογικά αποτελέσματά στην ενός ανδρός αρχή, δεν μπορεί να κυβερνήσει την Τουρκία”, λέει η πολιτική επιστήμων και Νουρί Μερτ.

Αντίθετα το αίσθημα που κυριαρχεί στους ψηφοφόρους που δεν συμφωνούν καθόλου με το τρόπο που ασκεί την εξουσία το κυβερνητικό κόμμα, είναι το αίσθημα του σοκ, μετά το εντυπωσιακό αποτέλεσμα προς όφελος του κ Ερντογάν.

Το κυβερνητικό κόμμα AKP , αύξησε την επιρροή που κατά 7% σε σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2009. Το AKP κέρδισε σε 49 από τους 81 Μητροπολιτικούς Δήμους σε 29 μεγάλες πόλεις σαφή πλειοψηφία, ενώ έπεσε κάτω από το 40% των ψήφων μόνο σε τέσσερις πόλεις .

Το AKP, είναι έτσι το μόνο πολιτικό κόμμα που έχει σχεδόν ομοιογενή αντιπροσώπευση από τη μία άκρη της Τουρκίας στην άλλη.

Η επιρροή του κόμματος της αντιπολίτευσης περιορίζεται στις ακτές του Αιγαίου και την Θράκη, ενώ στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία η παρουσία του είναι μηδενική.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε σημειώσει ότι “η Νέα Τουρκία¨, που αναδείχθηκε μέσα από την εκλογική του νίκη “χρειάζεται νέα αντιπολίτευση”, “Η Νέα Τουρκία χρειάζεται μία αντιπολίτευση η οποία δε θα κάνει διακρίσεις και πολώσεις. Χρειάζεται μία αντιπολίτευση, που θα μιλάει με την ίδια γλώσσα στα 77 εκατομμύρια πολίτες “, είπε στην επινίκια ομιλία του το βράδυ των εκλογών στην Άγκυρα. “Θα πρέπει πλέον να σταματήσει η αντιπολίτευση την απαξιωτική , υπεροπτική πολιτική, πολιτική που αδιαφορεί για μία μεγάλη μερίδα του κόσμου”, είχε τονίσει.


σχετικα αρθρα