Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα την επίσημη έναρξη της στρατιωτικής της επιχείρησης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την ώρα που τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν νέα βίαια επεισόδια στο Μπανγκουί.

«Το Συμβούλιο ενέκρινε την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία», ανέφερε η Σούζαν Κίφερ, μια εκπρόσωπος της, στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Η δύναμη θα περιλαμβάνει ως 1.000 στρατιώτες υπό τη διοίκηση του (γάλλου) στρατηγού Φιλίπ Ποντιέ», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η ανάπτυξη της δύναμης αυτής, η οποία θα έχει αποστολή την φρούρηση του αεροδρομίου και συνοικιών του Μπανγκουί, αναμένεται να γίνει σε διάστημα μερικών εβδομάδων, επεσήμανε μια διπλωματική πηγή.

«Η έναρξη αυτής της επιχείρησης αποδεικνύει την επιθυμία της ΕΕ να συμμετάσχει πλήρως στις διεθνείς προσπάθειες για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας στο Μπανγκουί και σε ολόκληρη την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία», υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Η ανακοίνωση αυτή της ΕΕ έγινε μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή μιας μίνι-συνόδου για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της 4ης συνόδου κορυφής ΕΕ - Αφρικής, στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 80 αφρικανοί και ευρωπαίοι ηγέτες.

Εξάλλου η έναρξη της στρατιωτικής αυτής επιχείρησης ανακοινώθηκε την ώρα που έχουν αναζωπυρωθεί τα βίαια επεισόδια στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, από τα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 50 άνθρωποι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στρατιώτες από το Τσαντ, που είχαν μεταβεί στο Μπανγκουί για να βοηθήσουν στον επαναπατρισμό συμπατριωτών τους οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, άνοιξαν πυρ εναντίον συγκεντρωμένων πολιτών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 24 ανθρώπους και τραυματίζοντας περίπου 100, κυρίως χριστιανούς.

Επίσης τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στο Μπανγκουί από μια επίθεση εναντίον μιας κηδείας ενός χριστιανού.