Η Τεχεράνη αρνήθηκε σήμερα τις κατηγορίες που διατύπωσε ο πρόεδρος της Υεμένης, ο οποίος υποστήριξε ότι το Ιράν επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του, προτρέποντας τη Σαναά να αναλάβει «σοβαρή δράση» προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση ενός Ιρανού διπλωμάτη, ο οποίος είχε απαχθεί το περασμένο έτος.

Ο πρόεδρος της Υεμένης, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι κάλεσε το Ιράν να σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές στο νότο και τους εξεγερμένους σιίτες στο βόρειο τμήμα της Υεμένης, καθώς η κυβέρνησή του προσπαθεί να σταθεροποιήσει την κατάσταση μετά το κύμα πολιτικής αναταραχής που ξέσπασε το 2011.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μαρζιέχ Αφχάμ, διέψευσε ότι η Τεχεράνη επεμβαίνει σε εσωτερικά ζητήματα της Υεμένης, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Χάντι, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Το Ιράν (...) αναμένει άμεση δράση από την κυβέρνηση της Υεμένης για την απελευθέρωση του Ιρανού διπλωμάτη, ο οποίος έχει απαχθεί», είπε εξάλλου η εκπρόσωπος της διπλωματίας του Ιράν.

Η Αφχάμ αναφερόταν στον Νουρ Αχμάντ Νικμπάχτ, έναν υπάλληλο της πρεσβείας ο οποίος απήχθη πέρυσι από ενόπλους στη Σαναά και κρατείται ακόμη ως όμηρος.

Ένας ακόμη Ιρανός διπλωμάτης τραυματίστηκε πέρυσι θανάσιμα όταν αυτός πρόβαλε αντίσταση στους ενόπλους οι οποίοι προσπάθησαν να τον απαγάγουν.