Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκρινε σήμερα ότι η κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία όσον αφορά την ασφάλεια έχει επιδεινωθεί και ότι οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της χώρας "έχουν μπει απευθείας στο στόχαστρο" μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τη μεταβατική πρόεδρο της χώρας Κατρίν Σαμπά Πανζά.

"Η κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βελτιώθηκε σε ορισμένους τομείς και ταυτόχρονα επιδεινώθηκε σε άλλους", είπε ο Γάλλος πρόεδρος έχοντας στο πλευρό του την πρόεδρο Σαμπά Πανζά, την παραμονή της ευρωπαϊκής συνόδου που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την κρίση στη χώρα αυτή.

Όπως σημείωσε ο Ολάντ, μετά τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης καταγράφηκε πρόοδος στη λειτουργία των βασικών δημοσίων υπηρεσιών "όπως είναι τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι φυλακές" αλλά παράλληλα παρατηρείται επιδείνωση στον τομέα της ασφάλειας "σε ορισμένες περιοχές αλλά ακόμη και μέσα στο Μπανγκουί", την πρωτεύουσα. Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε βιαιοπραγίες.

Χαιρετίζοντας τη μεταβατική κυβέρνηση, ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι "απαιτείται θάρρος για να αναλάβει κανείς τη διακυβέρνηση μιας χώρας που είναι βυθισμένη στο χάος και έχει ζήσει φονικές συγκρούσεις". "Να ξέρετε ότι εμείς, η Γαλλία, θα σταθούμε στο πλευρό σας", συνέχισε τονίζοντας ότι οι γαλλικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα "εμποδίζουν τις θρησκευτικές συγκρούσεις να εξελιχθούν σε τρομοκρατικές ενέργειες".

Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι "να έχουν υπόψη τους ότι οι γαλλικές δυνάμεις της επιχείρησης Sangaris βρίσκονται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για να τους προστατεύσουν", πρόσθεσε.

Η Σαμπά Πανζά, που δήλωσε ότι είναι επικεφαλής "ενός αδύναμου κράτους, ενός ουσιαστικά ανύπαρκτου κράτους", τόνισε ότι έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει την πολιτική μετάβαση μέχρι τέλους" έχοντας ως πρωταρχικό στόχο "την οργάνωση βουλευτικών και προεδρικών εκλογών".

"Όμως δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο όσο δεν υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα στη χώρα", σημείωσε κάνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παράσχει βοήθεια, "να επιταχύνει τις διαδικασίες και να μην αντιμετωπίζει τα προβλήματα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας όπως αυτά ενός κανονικού κράτους αλλά ως ενός κράτους σε κρίση".

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο από στρατιώτες του Τσαντ στο Μπανγκουί, όμως το Παρίσι επιρρίπτει την ευθύνη "σε μεγάλο βαθμός τους αντιμπαλακά", τις οργανώσεις αυτοάμυνας των χριστιανών που αντιτάχθηκαν στους μουσουλμάνους αντάρτες Σελεκά όταν οι τελευταίοι κατέλαβαν την εξουσία, τον Μάρτιο του 2013. Οι αντιμπαλακά έχουν στραφεί εναντίον των μουσουλμάνων κατοίκων της χώρας οι οποίοι φεύγουν μαζικά για να γλιτώσουν από τις διαθρησκευτικές συγκρούσεις.