Η εθνική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής ήρε το συναγερμό για τσουνάμι που είχε σημάνει για τις παράκτιες περιοχές της χώρας μετά το σεισμό των 8,2 βαθμών.

«Ο συναγερμός για τσουνάμι ήρθη σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ροντρίγκο Πεναϊλίγιο, ανακοινώνοντας ένα νέο απολογισμό με έξι νεκρούς.

Πιθανόν ο αριθμός των νεκρών και των τραυματισμένων από τον σεισμό των 8,2 βαθμών που σημειώθηκε χθες Τρίτη στη Χιλή, να ανέβει εντός της ημέρας σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο σεισμός πάντως προκάλεσε ένα τσουνάμι που έπληξε το βόρειο τμήμα της χώρας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές. 

Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπασελέτ κήρυξε το βόρειο τμήμα της χώρας, τις περιοχές Αρίκα και Ταραπακάν, κοντά στα σύνορα με το Περού, σε κατάσταση φυσικής καταστροφής.

Πόλη- φάντασμα

Για δύσκολη κατάσταση κάνουν λόγο κάτοικοι της πόλη Αρίκα, σύμφωνα με μαρτυρίες σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Μεγάλη διακοπή ρεύματος στην πόλη μετά το σεισμό ανέφερε ο ιδιοκτήτης ενός ξενώνα στην Αρίκα. Συμπλήρωσε πως η περιοχή μοιάζει με «πόλη – φάντασμα», ωστόσο τόνισε ότι οι τηλεφωνικές γραμμές συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά.

«Φεύγουμε με τα παιδιά και ό,τι άλλο μπορούμε να πάρουμε μαζί μας» , δήλωσε 32χρονη μητέρα, ενώ προσπαθούσε να φύγει με αυτοκίνητο, μαζί με τα τρία της παιδιά. Πρόσθεσε όμως πως οι δρόμοι είναι γεμάτοι από ανθρώπους και αυτοκίνητα, που προσπαθούν επίσης να εγκαταλείψουν την πόλη, κάνοντας την κατάσταση ακόμη πιο δραματική.

Περαιτέρω μαρτυρίες από τις πληγείσες περιοχές επιβεβαιώνουν ότι οι ζημίες σε κτήρια και υποδομές είναι σημαντικές, ενώ αναφορές υπάρχουν για κατολισθήσεις που έχουν μπλοκάρει το οδικό δίκτυο, αλλά και για ζημιές στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Ικίκε.

Το Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για την Χαβάη, ενώ σε ισχύ βρίσκεται ακόμη η προειδοποίηση για τη Χιλή και το Περού. 

 

"Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν αναμένεται μεγάλο τσουνάμι στη Χαβάη. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές στο επίπεδο της θάλασσας και ισχυρά ρεύματα κατά μήκος όλων των ακτών, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους λουόμενους και εκείνους που επιβαίνουν σε πλωτά μέσα καθώς και άτομα που βρίσκονται κοντά σε παραλίες, λιμάνια και μαρίνες", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο. 

Το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός αναμένεται να φθάσει στη Χαβάη στις 1324 GMT, σύμφωνα με το Κέντρο. 

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν σχεδόν επιφανειακός με εστιακό βάθος 20,1 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας γεγονός που καθιστά την αίσθηση της δόνησης ακόμη πιο ισχυρή και είχε επίκεντρο περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά της περιοχής Ικουίκουε, κοντά στα σύνορα του Περού.

Απόδραση από τις φυλακές 

Περισσότερες από 300 κρατούμενες απέδρασαν από γυναικεία φυλακή επωφελούμενες από τον συναγερμό για τσουνάμι που σήμανε ύστερα από τον σεισμό των 8,2 βαθμών στη Χιλή, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών. 

"Περίπου 100 άνδρες των ειδικών δυνάμεων θα σταλούν στην περιοχή" Ικουίκουε, περίπου 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Περού, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, είπε στους δημοσιογράφους ο Ροντρίγκο Πεναϊλίγιο. 

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε με ποιόν τρόπο απέδρασαν οι κρατούμενες και πρόσθεσε ότι δεν διαθέτει "επιβεβαιωμένες πληροφορίες" για λεηλασίες στο Ικουίκουε, όπως κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.