Σχεδόν έναν μήνα αγνοείται το Boeing της Malaysia Airlines, χωρίς να έχει βρεθεί κάνενα ίχνος του, με αποτέλεσμα τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν.

Το τελευταίο σενάριο προέρχεται από έναν ανεξάρτητο δημοσιογράφο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του φωτογραφία και ηχητικό μήνυμα από επιβάτη της μοιραίας πτήσης που ήταν ζωντανός 10 ημέρες μετά την εξαφάνισή της. Μάλιστα, το μήνυμα δίνει συντεταγμένες στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία του Ινδικού Ωκεανού, όπου βρίσκεται αμερικανική βάση.

Σύμφωνα με το ακραίο σενάριο του αμερικανού δημοσιογράφου Jim Stone, ο ίδιος δέχθηκε στο e- mail του μια φωτογραφία κι ένα ηχητικό μήνυμα που φέρεται να ανήρτησε στο You Tube από το iPhone 5s του ένας από τους επιβάτες της πτήσης 370, ο Phillip Wood, στέλεχος της ΙΒΜ.

Ο συγκεκριμένος επιβάτης, στο ηχητικό μήνυμά του, αποκαλύπτει πως λίγη ώρα μετά την απογείωση του αεροσκάφους από την Κουάλα Λουμπούρ, αυτό κατελήφθη από αεροπειρατές που εμφανώς ήταν εκπαιδευμένοι στρατιωτικοί, αλλά χωρίς διακριτικά στα ρούχα τους, οι οποίοι οδήγησαν το αεροπλάνο σε ένα απομακρυσμένο νησί, το έκρυψαν σε ένα μεγάλο υπόστεγο και κρατούν δέσμιους και με δεμένα τα μάτια τους επιβάτες. 

Ο ίδιος περιγράφει πως κατάφερε να κρύψει το κινητό του στο εσώρουχό του και να ενεργοποιήσει την ηχητική εγγραφή μόλις έμεινε μόνος σε ένα κελί όπου τον μετέφεραν. Η φωτογραφία που συνοδεύει το μήνυμα εστάλη ακριβώς για να μπορέσουν όσοι τη λάβουν να αποκωδικοποιήσουν τη θέση που βρίσκεται το «χαμένο» Boeing, καθώς σε κάθε φωτογραφία από iPhone αυτόματα καταγράφονται οι συντεταγμένες του κινητού την ώρα της λήψης. Η φωτογραφία του κ. Wood είναι μαύρη μεν, αλλά περιγράφει όλα όσα πρέπει να ξέρουν όσοι ψάχνουν το αεροπλάνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου που έγινε τελικά αποδέκτης του μηνύματος, καθώς του το έστειλε ένας χρήστης του Youtube με το κωδικό όνομα Montagraph, τα στοιχεία της φωτογραφίας που φέρεται να έστειλε ο επιβάτης της 370 είναι τα εξής:

Αρχείο:

1395192158752.jpg

Συντεταγμένες:

- 7 18 58.3 LATITUDE
- 72 25 35.6 LONGITUDE

Αντιστοιχίζοντας τα στοιχεία αυτά στον χάρτη, οι συντεταγμένες φαίνεται να οδηγούν στο απομονωμένο νησί Ντιέγκο Γκαρσία, στον Ινδικό Ωκεανό, εκεί όπου βρίσκεται εδώ και δεκαετίες εγκατεστημένη προκεχωρημένη βάση του αμερικανικού πολεμικού Ναυτικού και της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σχολιάζοντας αυτό το σενάριο, ειδικοί θεωρούν ότι δεν υπάρχει τρόπος – παρά μόνον με ειδικά προγράμματα που χρησιμοποιούν μυστικές υπηρεσίες και οι ίδιες οι κατασκευάστριες εταιρείες – να αλλάξει κανείς τα στοιχεία από τις φωτογραφίες των κινητών νέας γενιάς. Επομένως η περιβόητη φωτογραφία του επιβάτη της πτήσης 370 θεωρητικά έχει τις σωστές συντεταγμένες.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν βέβαια είναι πως ο επιβάτης μπόρεσε να στείλει μήνυμα με κινητό μέσα από μια στρατιωτική βάση χωρίς να γίνει αντιληπτός και επίσης πως είναι δυνατόν να κρατήσει επί όσες ημέρες η μπαταρία του κινητού, από τη στιγμή που η πτήση «χάθηκε» ξημερώματα της 8ης Μαρτίου και το μήνυμα φαίνεται να εστάλη στις 18 Μαρτίου.