Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Λοράν Φαμπιούς και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν διατηρούν τους θώκους τους στην νέα γαλλική κυβέρνηση υπό τον Μανουέλ Βαλς, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Με τη διαφορά ότι ο Λοράν Φαμπιούς είναι πλέον υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Ανάπτυξης, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της γαλλικής προεδρίας Πιερ-Ρενέ Λεμάς, χωρίς να έχει ακόμη διευκρινισθεί τι ακριβώς περιλαμβάνουν οι διευρυμένες αρμοδιότητές του.

Η νέα «μικρότερη» κυβέρνηση «μάχης» περιλαμβάνει 16 υπουργούς, αντί των 38 της κυβέρνησης του Ζαν-Μαρκ Ερό. Το σχήμα θα συμπληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τον διορισμό σειράς υφυπουργών.

Ο Αρνό Μοντεμπούρ διορίσθηκε υπουργός Οικονομίας, Παραγωγικής Ανάκαμψης και Ψηφιακού Σχεδιασμού στη θέση του Πιερ Μοσκοβισί , που εγκαταλείπει την κυβέρνηση, ενώ ο Μισέλ Σαπέν αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο προερχόμενος από την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μοντεμπούρ ήταν μέχρι σήμερα υπουργός Παραγωγικής Ανάκαμψης, με αρμοδιότητα της αντιμετώπιση της αποβιομηχάνισης της Γαλλίας. Ο Μισέλ Σαπέν ήταν υπουργός Απασχόλησης.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην σύντροφος και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του προέδρου Φρανσούα Ολάντ, επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο από τη θέση της υπουργού Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας. Το "ελεύθερο ηλεκτρόνιο" του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πρώην υποψήφια των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές του 2007, ξαναβρίσκει ένα υπουργείο στο οποίο είχε υπηρετήσει το 1992.

Το υπουργείο Εθνικής Παιδείας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας αναλαμβάνει ο Μπενουά Αμόν, στο υπουργείο Δικαιοσύνης παραμένει η Κριστιάν Τομπιρά. Ακολουθούν οι Μαριζόλ Τουρέν στο υπουργείο Κοινωνικών υποθέσεων, ο Φρανσουά Ρεμπσαμέν στο υπουργείο Εργασίας, Απασχόλησης και Κοινωνικού Διαλόγου, η Νατζάτ Μπελκασέμ στο υπουργείο Δικαιωμάτων των Γυναικών, ο Μπερνάρ Καζνέβ στο υπουργείο Εσωτερικών, η Μαριλίζ Λεμπρανσού στο υπουργείο Αποκέντρωσης, Κρατικής Μεταρρύθμισης και Δημοσίου Τομέα, η Ορελί Φιλιπετί στο υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας, ο Στεφάν Λε Φολ στο υπουργείο Γεωργίας, Αγροδιατροφικού Τομέα και Δασών και αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες του εκπροσώπου της κυβέρνησης, η Σιλβιά Πινέλ υπουργός Στέγης και Εδαφικής Ισότητας και Ζορζ Πο-Λανζεβέν στο υπουργείο Υπεράκτιων Εδαφών.

Ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του μετά τα απογοητευτικά για το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποτελέσμαστα των δημοτικών εκλογών, ο Φρανσουά Ολάντ είχε διευκρινίσει ότι πρόθεσή του ήταν να ενισχύσει την οικονομία, να δώσει εγγυήσεις για κοινωνική δικαιοσύνη και να επιδιώξει την επανένωση των Γάλλων μετά την ψηφοφορία.

Ομως ήδη από χθες το βράδυ, και τον διορισμό του Μανουέλ Βαλς στη πρωθυπουργία, ο πρόεδρος της Γαλλίας ήλθε αντιμέτωπος με την απόφαση του κόμματος «Ευρώπη Οικολογία- Οι Πράσινοι» να μην συμμετάσχουν στην κυβέρνηση και με τη δυσαρέσκεια των ανθρώπων που θεωρούνται προσκείμενοι σε αυτόν, όπως οι Στεφάν λε Φολ και Φρανσουά Ρεμπσαμέν, απέναντι στην απόφασή του να επιλέξει για την πρωθυπουργία έναν άνθρωπο που ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει πολύ σύντομα να πείσει του οικολόγους να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του επί του «συμφώνου ευθύνης» (ελαφρύνσεις προς τους εργοδότες έναντι θέσεων εργασίας), με τη βοήθεια και ενός «συμφώνου αλληλεγγύης» για το οποίο έχει δεσμευθεί ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Μανουέλ Βαλς προσπάθησε να προσεγγίσει τους οικολόγους προσφέροντάς τους ένα μεγάλο υπουργείο Οικολογίας, Ενέργειας και Μεταφορών, έδωσε εγγυήσεις για την ενεργειακή μετάβαση και υποσχέθηκε σύστημα διακυβέρνησης στο πλαίσιο του οποίου θα λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, χωρίς αποτέλεσμα. Ο συμπροεδρεύων της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ θεωρεί ότι οι γάλλοι οικολόγοι έκαναν «μαλ.....» αποκρούοντας την πρόταση του Μανουέλ Βαλς.