Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε σήμερα ότι η απαγόρευση πρόσβασης στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης και αποστολής σύντομων μηνυμάτων Twitter παραβιάζει τη νομοθεσία της χώρας, όπως μετέδωσε ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι.

Το Δικαστήριο στην απόφασή του αναφέρει ότι το μπλοκάρισμα του Twitter παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης και τα ατομικά δικαιώματα.

Η TIB, η υπηρεσία τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας, απαγόρευσε την πρόσβαση στον ιστότοπο στις 21 Μαρτίου μετά την προειδοποίηση του πρωθυπουργού της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «θα τον ξεριζώσει» με αφορμή τη δημοσιοποίηση, μέσω δύο λογαριασμών, ηχητικών ντοκουμέντων που εξέθεταν τον ίδιο και τους στενούς συνεργάτες του, εμπλέκοντάς τους σε υποθέσεις διαφθοράς, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στη χώρα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έχει στείλει την απόφασή του στην ΤΙΒ και στο υπουργείο Μεταφορών που είναι υπεύθυνο για τις τηλεπικοινωνίες. Δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο εάν η απόφαση αυτή θα οδηγήσει άμεσα στην άρση της απαγόρευσης του Twitter στη χώρα.