Οι αρχές της Ιαπωνίας εξέδωσαν σήμερα προειδοποίηση για τσουνάμι μετά το σεισμό των 8,2 βαθμών που έπληξε τη Χιλή, η οποία βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ένα τσουνάμι, που μπορεί να φθάνει τα ένα μέτρο σε ύψος, ενδέχεται να πλήξει τις ανατολικές ακτές της χώρας στον Ειρηνικό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Κyodo, τα πρώτα κύματα αναμενόταν να πλήξουν το βόρειο Χοκάιντο γύρω στις 5 το πρωί τοπική ώρα την Πέμπτη (23:00 ώρα Ελλάδας σήμερα) και μία ώρα μετά την περιοχή της Φουκουσίμα, όπου είχε σημειωθεί το πυρηνικό δυστύχημα από το τσουνάμι του 2011.

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες ενθάρρυναν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις ακτές αμέσως σημειώνοντας ότι τα κύματα δεν ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιές.

«Αν και μπορεί να σημειωθεί μια μικρή αλλαγή στην επιφάνεια της θάλασσας στις παράκτιες περιοχές, το τσουνάμι δεν αναμένεται να προκαλέσει ζημιές» υπογράμμισαν.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες όπου εμφανίζονταν υπεύθυνοι στο Κόσι, στα νοτιοδυτικά της Ιαπωνίας, ενώ έκλειναν ένα μεταλλικό υδατοφράκτη προκειμένου να κλείσουν μια τάφρο λόγω του ενδεχομένου ισχυρών κυμάτων.

Πολλές περιοχές στις ακτές, για τις οποίες έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι, είχαν πληγεί το 2011 από το σεισμό και το τσουνάμι που σκότωσαν περισσότερους από 18.000 ανθρώπους και προκάλεσαν το πυρηνικό δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

Η Tepco, η εταιρεία ηλεκτροδότησης του Τόκιο, που διαχειρίζεται τον καταστραμμένο σταθμό, θα ματαιώσει τις εργασίες που προβλέπονταν για αύριο εξαιτίας του ενδεχόμενου τσουνάμι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

To 1960 μια σεισμική δόνηση στη Χιλή μεγέθους 9,5 βαθμών είχε προκαλέσει ένα τσουνάμι κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού Ωκεανού με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους περισσότεροι από 140 άνθρωποι στην Ιαπωνία.