Την παρούσα κατάσταση και τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος, συζήτησαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γγ, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, «ο γγ ενθάρρυνε τον κ. Αναστασιάδη να διατηρηθεί η παρούσα δυναμική, που δημιουργήθηκε μετά την επανέναρξη των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων, το Φεβρουάριο». 

Τέλος, ανέφερε ότι «ο γγ τόνισε τη συνεχή προσωπική του προσπάθεια και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν, ώστε οι πλευρές να καταλήξουν σε συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Ο γγ και ο κ. Αναστασιάσης συμφώνησαν για τη σπουδαιότητα της εφαρμογής αμοιβαίων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο νησί». 

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο μήνα και τη συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ, βρέθηκε ξανά χθες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου συμμετείχε σε ανοικτή συζήτηση της Ομάδας Φίλων της Συμμαχίας των Πολιτισμών, με θέμα «Ειρηνική Συνύπαρξη ως πορεία προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη». Παράλληλα, ο κ. Νταβούτογλου προώθησε την υποψηφιότητα της χώρας του για να γίνει μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την περίοδο 2015-2016. 

Τέλος, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και απαντώντας σε ερώτηση για την προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, στις Βρυξέλλες και αν συζήτησαν το Κυπριακό, η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, ανέφερε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για τη συνομιλία τους και ότι θα το ελέγξει και θα ενημερώσει σχετικά.