O πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίπ Ραζάκ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του "δεν θα κάνει ανάπαυλα" έως ότου λυθεί το μυστήριο της πτήσης ΜΗ370, της οποίας δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος ένα μήνα μετά την εξαφάνισή της, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αυστραλό ομόλογό του Τόνι Αμποτ.

«Θέλουμε να βρούμε τις απαντήσεις. Θέλουμε να παρηγορηθούν οι οικογένειες και δεν θα ησυχάσουμε έως ότου βρεθούν πράγματι οι απαντήσεις», δήλωσε ο μαλαίος πρωθυπουργός που επισκέπτεται το κέντρο επιχειρήσεων των ερευνών στο Περθ, στη δυτική ακτή της Αυστραλίας, απ' όπου αναχωρούν 9 πλοία και 8 αεροπλάνα που μετέχουν στις έρευνες.

Ωστόσο επί του παρόντος, παρά τα εκατοντάδες επιπλέοντα αντικείμενα που έχουν εντοπιστεί από εικόνες δορυφόρου στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, τα πλοία των οκτώ χωρών που λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις δεν περισυνέλεξαν τίποτα που να ανήκει πράγματι στα συντρίμμια του Boeing 777 της Malaysia Airlines.

Το αεροπλάνο, με 239 επιβαίνοντες, εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου. H Μαλαισία ανακοίνωσε επίσημα στις 25 Μαρτίου ότι η πτήση «κατέληξε στο νότιο Ινδικό Ωκεανό».

Οι έρευνες που πραγματοποιούνται σε έκταση 223.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, 1.850 χλμ δυτικά του Περθ, συντονίζονται από την Αυστραλία που έχει μακρά εμπειρία στον έλεγχο πολύ μεγάλων θαλάσσιων εκτάσεων. Ωστόσο «είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση. Η πιο δύσκολη στα χρονικά», δήλωσε ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ. «Κάθε μέρα, από μικρά στοιχεία των πληροφοριών φτιάχνουμε το παζλ. Και κάθε μέρα μαθαίνουμε λίγο περισσότερα για το τι μπορεί να συνέβη κατά τη μοιραία πτήση», πρόσθεσε.

Οι δύο πρωθυπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για την "αξιοσημείωτη" διεθνή συνεργασία στις επιχειρήσεις αυτές, στις οποίες μετέχουν η Αυστραλία, η Κίνα, η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Μαλαισία και η Νέα Ζηλανδία.

Η πτήση MH370 που αναχώρησε από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο για άγνωστο λόγο παρεξέκλινε του σχεδίου πτήσης της και κατευθύνθηκε δυτικά, πετώντας πάνω από τη Μαλαϊκή Χερσόνησο, προς το στενό της Μάλακα. Εκείνη τη στιγμή χάθηκε η επαφή με τα ραντάρ.
Σε λίγες ώρες αναμένεται να φτάσει στην περιοχή των ερευνών το πλοίο του αυστραλιανού πολεμικού ναυτικού Ocean Shield, εξοπλισμένο με ανιχνευτή 35 κιλών που εφαρμόζεται στην άκρη ενός καλωδίου για να συλλαμβάνει τις ηχητικές εκπομπές μαύρων κουτιών.

Οι έρευνες είναι μακρές και δύσκολες, καθώς η περιοχή είναι τεράστια και το αμερικανικό σόναρ πρέπει να σύρεται με ταχύτητα 5 χλμ την ώρα για να ανιχνεύσει σήματα. Και τα μαύρα κουτιά θα πάψουν να εκπέμπουν σε λίγες ημέρες.
Αυτή την εβδομάδα η αστυνομία της Μαλαισίας δήλωσε ότι η ποινική έρευνα δεν έχει ακόμη δώσει κανένα αποτέλεσμα. Όλοι οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος εξαιρέθηκαν από την έρευνα, εκτός από τους δύο πιλότους, διευκρίνισε. «Μπορεί ποτέ να μην μάθουμε την αιτία του συμβάντος αυτού», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Χαλίντ Αμπου Μπακάρ.