Η πρώτη απογραφή πληθυσμού στο Κόσοβο μετά από 30 χρόνια, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 15 Απριλίου, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Χασίμ Θάτσι συναντήθηκε για αυτό το θέμα,με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (EUROSTAT), Πίτερ Εβεράερς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας στο Κόσοβο θα επιτηρήσουν την απογραφή, όπου οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν την εθνικότητά τους ή το θρήσκευμα, αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι να το πράξουν.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να συμμετάσχουν όλες οι ομάδες του πληθυσμού στην απογραφή για να αντικατοπτριστεί ο πολυεθνικός χαρακτήρας του Κοσόβου, σημειώνεται σε ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Πρίστινα.

«Θα είναι η πρώτη απογραφή πληθυσμού και νοικοκυριών στο Κόσοβο μετά από τρεις δεκαετίες και με τη διεξαγωγή της θα εξασφαλιστούν στατιστικά στοιχεία για τον πληθυσμό και τις συνθήκες διαβίωσης, που θα κατευθύνουν τη χάραξη πολιτικών τις επόμενες δεκαετίες», τονίζεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι προετοιμασίες για την απογραφή πληθυσμού άρχισαν το 2005, υπό την αδιάλειπτη επιτήρηση της Διεθνούς Επιχείρησης Παρατηρητών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Eurostat, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Ευρώπη (UNECE), της Στατιστικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ (SNSD) και διεθνώς αναγνωρισμένων εμπειρογνωμόνων.