Η Επιτροπή για το Σύνταγμα της Κροατικής Βουλής θα εξετάσει την επόμενη Τετάρτη την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με στόχο τροποποίηση του ισχύοντος νόμου που καθιστά υποχρεωτική τη διγλωσσία σε περιοχές της Κροατίας, στις οποίες πάνω από το 30% του πληθυσμού ανήκει σε μειονότητα.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει για τη συνταγματικότητα του προτεινόμενου ερωτήματος, στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στο ενδεχόμενο δημοψήφισμα, ανήγγειλε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Πέτζα Γκρμπιν.

Το περιεχόμενο του ερωτήματος του δημοψηφίσματος ήταν μέρος των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε το ζήτημα είναι πολύ περίπλοκο, υπογράμμισε ο κ. Γκρμπιν.

"Προτού υιοθετήσουμε σαφή θέση όσον αφορά την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούμε, θα πρέπει να ελέγξουμε με ποιο τρόπο θα επηρεάσει αυτό τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Κροατία" εξήγησε ο κ. Γκρμπιν. 

Αν και νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι η Βουλή μπορεί να απορρίψει την προκήρυξη δημοψηφίσματος λόγω αντισυνταγματικότητας του ερωτήματος, ακόμη κι αν δεν ζητήσει τη γνώμη του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο κ. Γκρμπιν διευκρίνισε ότι τελικά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η οργάνωση "Επιτελείο για την προάσπιση του κροατικού Βούκοβαρ" παρέδωσε το περασμένο έτος στη Βουλή υπογραφές με αίτημα τη διενέργεια δημοψηφίσματος, στο οποίο οι πολίτες θα απαντήσουν αν η ισότιμη χρήση της γλώσσας και της γραφής, που χρησιμοποιούν οι εθνικές μειονότητες πρέπει να εφαρμόζεται σε περιοχές, όπου οι μειονότητες αποτελούν το 50% του πληθυσμού και όχι το 30% όπως ισχύει τώρα.

Ο κ. Γκρμπιν είπε ότι η Επιτροπή της Βουλής δεν είναι εξουσιοδοτημένη να απορρίπτει τη διενέργεια δημοψηφίσματος και πρόσθεσε ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, όπως και σε προηγούμενες πρωτοβουλίες.

"Θα προτείνουμε στην ολομέλεια της Βουλής να ζητήσει από την κυβέρνηση καταμέτρηση και προσδιορισμό του αριθμού των υπογραφών που έχουν συγκεντρωθεί" σημείωσε.

Η οργάνωση βετεράνων πολέμου στο Βούκοβαρ πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες με αφορμή την τοποθέτηση πινακίδων στις δύο γραφές, τη λατινική που χρησιμοποιούν οι Κροάτες και την κυριλλική που χρησιμοποιούν οι Σέρβοι, έξω από κτίρια δημόσιων οργανισμών στην πόλη που καταστράφηκε στον πόλεμο και συγκέντρωσε, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, 650.000 υπογραφές, με στόχο τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την αλλαγή του νόμου για τη διγλωσσία.