«Εξαιρετικά προβληματικό» χαρακτήρισε η κυβέρνηση Ομπάμα τον διορισμό πρώην απαγωγέα Αμερικανών πολιτών στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη ως πρέσβη του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη.

Αμερικανοί γερουσιαστές κατέκριναν επίσης με σφοδρότητα την επιλογή του Ιράν, καθώς ο Χαμίντ Αμπουλατέμπι, ο οποίος ήταν μέλος ισλαμικής φοιτητικής οργάνωσης, είχε συμμετάσχει στην κατάλαηψη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη το 1979, λίγο μετά την επικράτηση της ισλαμικής επανάστασης στη χώρα.

Οι 52 Αμερικανοί είχαν κρατηθεί όμηροι για 444 ημέρες.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ σημείωσε ότι θα καταθέσει σχέδιο νόμου με βάση το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα δύναται να αρνηθεί τη χορήγηση βίζας εισόδου στις ΗΠΑ σε διπλωματικούς εκπροσώπους ξένων χωρών οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη εκφράσει τον έντονο προβληματισμό του στην κυβέρνηση του Ιράν, ανέφερε η εκπρόσωπός του, Μέρι Χαρφ.

Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Τζον ΜακΚέιν χαρακτήρισε τον διορισμό του κ. Αμπουλατέμπι «μορφή ευθείας προσβολής των ΗΠΑ από πλευράς της ιρανικής κυβέρνησης», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.