Η κυβέρνηση της Βρετανίας έκανε γνωστό σήμερα ότι σχεδιάζει να περάσει μια ρύθμιση βάσει της οποίας όλες οι καπνοβιομηχανίες θα αναγκαστούν να συσκευάζουν και να πωλούν τα τσιγάρα σε μια προτυποποιημένη, παρόμοια συσκευασία και θα υπάρξει μια σύντομη διαβούλευση επί του θέματος, και η νέα νομοθεσία για το ζήτημα αυτό είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ πριν από τον Μάιο του 2015.

Η υφυπουργός Υγείας Τζέιν Έλισον δήλωσε ότι το πόρισμα μιας έρευνας που είχε παραγγείλει η κυβέρνηση παρουσίασε «συντριπτικά» στοιχεία που έδειξαν πως μια απλή τυποποιημένη συσκευασία θα βελτιώσει τη δημόσια υγεία και θα συνεισφέρει στη μείωση του αριθμού των ανήλικων καπνιστών.

«Υπό το φως αυτής της έκθεσης και των απαντήσεων οι οποίες είχαν δοθεί κατά την προηγούμενη διαβούλευση, το 2012, είμαι σήμερα διατεθειμένη να προχωρήσω στη θέσπιση νέων ρυθμίσεων, προκειμένου να υπάρξει μια τυποποιημένη συσκευασία» των προϊόντων καπνού, είπε η Έλισον στο κοινοβούλιο.

«Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η απόφαση είναι σωστή και πλήρως ενημερωμένη, σκοπεύω να δημοσιεύσω το σχέδιο (της ρύθμισης), ώστε να είναι ξεκάθαροι οι στόχοι του, παράλληλα με την τελική σύντομη διαβούλευση», είπε.

Οι εταιρείες καπνού αντιτίθενται στην κίνηση αυτή, λέγοντας ότι θα ενισχυθεί η παραποίηση και το λαθρεμπόριο των τσιγάρων, ενώ θα έχει μικρή επίδραση στα ποσοστά του καπνίσματος.

Τα έσοδα της καπνοβιομηχανίας στη Βρετανία ανέρχονται σε 28 δισεκ. ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με την Euromonitor International.