Ο φόβος ότι θα καταδικαζόταν σε βαριά ποινή φυλάκισης οδήγησε έναν Γερμανό νεοναζί να ενταχθεί —για να κρυφτεί— σε μια παράνομη νεοναζιστική ομάδα, η οποία αργότερα κατηγορήθηκε για τη διάπραξη μιας σειράς ρατσιστικών δολοφονιών σε όλη τη Γερμανία, όπως κατέθεσε σήμερα η μητέρα του άνδρα στη δίκη για τις δολοφονίες αυτές στο Μόναχο.

Η Ιλόνα Μούντλος ήταν η τελευταία από τους γονείς των τριών φερόμενων ως μελών του διαβόητου πυρήνα NSU που κατέθεσε νωρίτερα στη δίκη της Μπεάτε Τσέπε, της μόνης επιζήσασας της ομάδας. Η 38χρονη Τσέπε κατηγορείται ως συνεργός σε 10 δολοφονίες που διαπράχθηκαν μεταξύ των ετών 2000 και 2007.

Σε προηγούμενη δικάσιμο κατέθεσαν οι γονείς του Ούβε Μπένχαρτ. Η Ανερόζε Τσέπε, η οποία κατέθεσε τον περασμένο Νοέμβριο, αρνήθηκε να δώσει στοιχεία εναντίον της κόρης της στη δική της κατάθεση.

Η μητέρα του Μούντλος, 63 ετών, είπε στο δικαστήριο ότι ο γιος της, ο Ούβε, εμφανίστηκε απροειδοποίητα μια ημέρα το 1998 στην δουλειά της, ζητώντας της αρχικά χρήματα. Στη συνέχεια της είπε ότι αντιμετώπιζε κατηγορίες που επέσυραν βαριά ποινή κάθειρξης και σκόπευε να εξαφανιστεί, έπειτα από την επιδρομή της αστυνομίας σε ένα γκαράζ όπου υπήρχε εξοπλισμός για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.
«Μαμά, δεν έχω καμία σχέση με τα όπλα», κατέθεσε η Μούντλος ότι της είπε ο γιος της. «Δεν είχα νέα του από τότε», πρόσθεσε η ίδια.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν την Τσέπε και για εμπρησμό, αφού έβαλε φωτιά στο διαμέρισμα όπου ζούσε με τον Μούντλος και τον Μπένχαρτ. Υποστηρίζουν ότι ήταν ιδρυτικό μέλος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Η κατηγορούσα αρχή θεωρεί ότι η Τσέπε είναι η μόνη επιζήσασα της NSU, που πιστεύεται πως δολοφόνησε συνολικά εννέα μετανάστες, οκτώ Τούρκους κι έναν Έλληνα, καθώς και μια Γερμανίδα αστυνομικίνα.

Ο Μούντλος σκότωσε τον Μπένχαρτ και στη συνέχεια αυτοκτόνησε σε μια κίνηση δολοφονίας-αυτοκτονίας καθώς οι αρχές βρίσκονταν στα ίχνη τους έπειτα από μια ληστεία τράπεζας. Οι δύο άνδρες ήταν 34 και 38 ετών αντίστοιχα. Η Τσέπε παραδόθηκε στις αρχές το 2011.

Ο πατέρας του Μπένχαρτ, ο Γιούργκεν, ήταν ο μόνος από τους γονείς των τριών μελών της ομάδας που ζήτησε συγνώμη ενώπιον του δικαστηρίου από τις οικογένειες των θυμάτων, λέγοντας ότι «λυπάται βαθύτατα για ό,τι συνέβη».

Η κατάθεση της Μούντλος σημειώθηκε ενώ η δίκη πέρασε το χρονικό όριο των 100 ημερών.

Η γερμανική αστυνομία έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις έρευνες των δολοφονιών. Αρχικά η αστυνομία έλεγε πως θεωρούσε ότι οι δολοφονίες έγιναν για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.