Ο αριθμός των ρωσικών αεροσκαφών που πετούν φέτος κοντά στον εναέριο χώρο της Βαλτικής αναγκάζοντας αεροσκάφη του ΝΑΤΟ να προχωρούν σε έκτακτες απογειώσεις για αποστολές αναχαίτισης έχουν αυξηθεί και τέτοια συμβάντα καταγράφονται περίπου μία φορά την εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Λιθουανίας.

«Ο αριθμός των συμβάντων κατά τα οποία αεροσκάφη του ΝΑΤΟ απογειώθηκαν για την αναγνώριση αεροσκαφών της Ρωσικής Ομοσπονδίας αυξήθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αυτού του έτους», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Βαϊντότας Λίνκους.

Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ προχώρησαν σε έκτακτες απογειώσεις για αποστολές αναχαίτισης περίπου 40 φορές τόσο το 2012 όσο και το 2013. Το 2004 κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί μόλις μία φορά.

Η Δανία στέλνει έξι μαχητικά αεροσκάφη F16 στη Βαλτική, στο πλαίσιο της διευρυνόμενης αποστολής του NATO για την προστασία του εναέριου χώρου της περιοχής στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να καθησυχαστούν τα κράτη μέλη της συμμαχίας στην περιοχή μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Οι περιπολίες θα ξεκινήσουν την 1η Μαΐου.

Η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ το 2004.