Η τελετή οσιοποίησης του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, αναμένεται να προσελκύσει περίπου 300.000 προσκυνητές στο Βατικανό.

Το Ρωμαϊκό Ίδρυμα Προσκυνημάτων (OPR) που οργανώνει τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πιστών, ανακοίνωσε "αναμένουμε για την ημέρα της οσιοποίησης, την 1η Μαΐου, 300.000 προσκυνητές, έναν αριθμό που ενδέχεται να αλλάξει", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πάτερ Τσέζαρε Ατουίρε, εκπρόσωπος του OPR που οργανώνει την εκδήλωση σε συνεργασία με την επισκοπή της Ρώμης, το δήμο και τις τοπικές αρχές.

Υπογράμμισε ότι αποστολή του OPR είναι να φροντίσει ώστε "όσοι θελήσουν να έλθουν στη Ρώμη για να συμμετάσχουν σε αυτό το μεγάλο γεγονός να βρουν την πόλη έτοιμη και ανοιχτή".

Μέχρι πρόσφατα οι αρχές εκτιμούσαν ότι τουλάχιστον 2 εκατομμύρια πιστοί θα παρακολουθούσαν την τελετή. Ο πάτερ Ατουίρε εξήγησε όμως ότι ο αριθμός αυτός βασίστηκε στον αριθμό των πιστών που παρέστησαν στην κηδεία του πάπα Ιωάννη Παύλου Β'.

Ενώ τις τελευταίες ημέρες οι ιταλικές εφημερίδες ανέφεραν ότι υπήρξε κύμα ακυρώσεων των κρατήσεων στα ξενοδοχεία για την περίοδο αυτή, κυρίως από Ιάπωνες, λόγω του σεισμού της 11ης Μαρτίου, και από Αμερικανούς που φοβούνται να ταξιδέψουν στη Μεσόγειο λόγω της κατάστασης στη Λιβύη.

Σημειώνεται ότι ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, κατά κόσμον Κάρολ Βοϊτίλα, πέθανε στις 2 Απριλίου 2005 και θα οσιοποιηθεί, μόλις έξι χρόνια και ένα μήνα μετά το θάνατό του.