Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σερβία, Μάικλ Ντέβενπορτ εξέφρασε σήμερα ανησυχία με αφορμή σχόλια κρατικού αξιωματούχου, ο οποίος ενθάρρυνε τη βία σε βάρος πολιτών με βάση τις πεποιθήσεις τους. 

Ο κ. Ντέβενπορτ τόνισε ότι τέτοια σχόλια δεν είναι αποδεκτά σε καμία δημοκρατική κοινωνία και χαιρέτισε το γεγονός ότι οι σερβικές αρχές καταδίκασαν τέτοιες συμπεριφορές. Επισήμανε ακόμη ότι είναι σημαντικό το θέμα να περάσει στα αρμόδια διοικητικά και νομικά κανάλια.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας εξέφρασε ακόμη ανησυχία για τις απειλές που δέχονται μη κυβερνητικές οργανώσεις και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα με αφορμή την κατάρτιση και δημοσιοποίηση "μαύρης λίστας" με τα ονόματα προσώπων που χαρακτηρίζονται "αντισέρβοι".

Οι αρχές έχουν ευθύνη για τη διασφάλιση ατμόσφαιρας που επιτρέπει σε όλους τους πολίτες να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους και για τη λήψη μέτρων κατά οργανώσεων και ατόμων που προσπαθούν να εκφοβίσουν τους πολίτες, υπογράμμισε ο κ. Ντέβενπορτ σε ανακοίνωσή του.

Ο εκπρόσωπος αντιτρομοκρατικής μονάδας του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας, Ράντομιρ Πότσουτσα μέσω του προφίλ του στο Facebook στις 25 Μαρτίου κάλεσε τους οπαδούς των ποδοσφαιρικών ομάδων "Ερυθρός Αστέρας", "Παρτιζάν", "Ράντα" και "Βοϊβοντίνα" να μην "ανταλλάσσουν γροθιές μεταξύ τους", αλλά να ενωθούν και να βιαιοπραγήσουν εναντίον των μελών της οργάνωσης "Γυναίκες στα Μαύρα" που πραγματοποιούσαν διαδήλωση στην Πλατεία Δημοκρατίας, στο Βελιγράδι, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τα εγκλήματα σε βάρος Αλβανών πολιτών στο Κόσοβο.

Επιπλέον η ακροδεξιά κίνηση πολιτών, Σερβικό Εθνικό Κίνημα "Nasi" στις 28 Μαρτίου στην ιστοσελίδα της δημοσίευσε λίστα με τα ονόματα 30 προσωπικοτήτων, τους οποίους κατηγοροεί ως "προδότες" και "αντισέρβους". Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται ηθοποιοί, σκηνοθέτες και λογοτέχνες, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, Σάσα Γιάνκοβιτς καταδίκασε οξύτατα το κάλεσμα για λιντσάρισμα μελών της οργάνωσης "Γυναίκες στα Μαύρα" και υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να αντιδράσει στα όσα έγραψε ο εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής μονάδας. 

Η Επίτροπος για την προστασία της ισότητας, Νέβενα Πέτρουσιτς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών καταδίκασαν σφόδρα τη δημοσιοποίηση λίστας με τα ονόματα προσώπων, τα οποία το κίνημα SNP "Nasi" χαρακτηρίζει "αντισέρβους" και το κάλεσμα που απηύθυνε ο εκπρόσωπος τύπου της αντιτρομοκρατικής μονάδας για λιντσάρισμα των "Γυναικών με τα Μαύρα".

Η Επίτροπος για την προστασία της ισότητας ζήτησε άμεση αντίδραση των αρμόδιων οργάνων και εκτίμησε ότι είναι σκανδαλώδες να εξακολουθούν να δημοσιεύονται τέτοιες λίστες στη Σερβία.

Η οργάνωση "Οίκος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" και ενώσεις των ΜΜΕ ζήτησαν από τα αρμόδια όργανα να προστατεύσουν προσωπικότητες του δημόσιου βίου και υπενθύμισαν ότι η οργάνωση SNP "Nasi" επανειλημμένως και χωρίς να υπάρξει τιμωρία δημοσίευσε καταλόγους ατόμων και ΜΜΕ.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας και το αρχηγείο της αστυνομίας καταδίκασαν οξύτατα την ενέργεια του εκπρόσωπου της αντιτρομοκρατικής μονάδας Ράντομιρ Πότσουτσα τονίζοντας ότι ήταν προσωπική πράξη εξαιτίας της οποίας πιθανότατα δεν θα παραταθεί η εργασιακή του σχέση με το υπουργείο.