Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Κινήματος «Αυτοδιάθεση» στο Κόσοβο, Αλμπίν Κούρτι επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι για την ενδεχόμενη ίδρυση δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για επικίνδυνη και άδικη εξέλιξη.

«Ο Χασίμ Θάτσι συνθηκολόγησε με τη Σερβία και δεν είναι τυχαίο ότι η ίδρυση δικαστηρίου έρχεται αμέσως μετά τη συνθηκολόγηση. Ο Θάτσι μπορεί να εμποδίσει την ίδρυσή του, αλλά νομίζω ότι στο δικαστήριο θα οδηγηθούν οι φίλοι του και όχι ο ίδιος και γι' αυτό δεν ενδιαφέρεται να το αποτρέψει» υποστήριξε ο Αλμπίν Κούρτι σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό TV Kohavision.

Ο αρχηγός του κινήματος «Αυτοδιάθεση» τόνισε ότι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε ότι ήταν μακριά από τα γεγονότα του πολέμου και απέστειλε έτσι το μήνυμα ότι ένοχοι είναι εκείνοι που συμμετείχαν στον πόλεμο και όχι ο ίδιος.

«Ο Θάτσι ψεύδεται και όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αναληθές ότι δεν ήταν στον πόλεμο. Ήταν σε περιοχές που επιτηρούσε ο 'Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου'» είπε ο κ. Κούρτι. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της Πρίστινας, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες θα ζητήσουν από τους θεσμούς του Κοσόβου και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να στηρίξουν συμφωνία της ΕΕ για την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου που θα εκδικάσει ενδεχόμενα εγκλήματα του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» στη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων στο Κόσοβο, με βάση τις κατηγορίες που εμπεριέχονται στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι.