Το Ισραήλ ετοιμάζεται να επιβάλει σειρά κυρώσεων σε βάρος των Παλαιστινίων, έπειτα από την κατάθεση σειράς αιτήσεων για την ένταξή τους σε διεθνείς οργανισμούς, μεσούσης της κρίσης της ειρηνευτικής διαδικασίας, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι απευθύνει έκκληση για τη διάσωση των διαπραγματεύσεων, μεταδίδουν σήμερα τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν έχουν ζητήσει από την Τετάρτη από τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης που ελέγχει τα Παλαιστινιακά Εδάφη στρατηγό Γιοάβ Μορντεχάι να προτείνει σειρά τιμωρητικών μέτρων σε βάρος των Παλαιστινίων, γράφει η εφημερίδα Haaretz.

Σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο που επικαλείται η Haaretz, οι ισραηλινές αρχές προτίθενται να παγώσουν την άδεια που χορηγήθηκε στην παλαιστινιακή εταιρία κινητής τηλεφωνίας Wataniya να αναπτύξει το δίκτυο υποδομών της στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι κυρώσεις αναμένεται επίσης να περιορίσουν τις δραστηριότητες των Παλαιστινίων στη ζώνη Γ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όπου υπάρχουν εβραϊκοί οικισμοί και όπου το Ισραήλ ασκεί πλήρη διοικητικό και στρατιωτικό έλεγχο, σύμφωνα με τα μμε.

Το Ισραήλ είναι εξάλλου έτοιμο να παγώσει εκ νέου τη μεταφορά φόρων που συλλέγει προς όφελος της Παλαιστινιακής Αρχής του προέδρου Αμπας. Το μέτρο αυτό είχε ήδη υιοθετηθεί το Δεκέμβριο του 2012, μετά τη χορήγηση από τον ΟΗΕ του καθεστώτος του κράτους παρατηρητή στην Παλαιστίνη.

Η ολομέλεια του ισραηλινού κοινοβουλίου αναμένεται να συνεδριάσει τη Δευτέρα για την κρίση στην ειρηνευτική διαδικασία, γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Israel Hayom.

O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης και διάσωσης των ειρηνευτικών συνομιλιών, οι οποίες παραπαίουν μετά την ισραηλινή ανακοίνωση της ακύρωσης της απελευθέρωσης παλαιστινίων κρατουμένων και τα παλαιστινιακά διαβήματα για διεθνή αναγνώριση.

Η επικεφαλής των ισραηλινών διαπραγματευτών Τζίπι Λίβνι δήλωσε χθες ότι η χώρα της ακύρωσε την τέταρτη και τελευταία απελευθέρωση 26 παλαιστινίων κρατουμένων που ήταν προγραμματισμένη στις 29 Μαρτίου και προβλέπεται στην ειρηνευτική πρωτοβουλία που προωθεί ο Κέρι.

Η Λίβνι ενημέρωσε χθες τον παλαιστίνιο ομόλογό της Σάεμπ Ερεκάτ ότι η απελευθέρωση των κρατουμένων ακυρώνεται και θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί μόνο εάν οι Παλαιστίνιοι απόσχουν από μονομερείς ενέργειες αλλά τώρα "νέες συνθήκες καθορίστηκαν, το Ισραήλ δεν μπορεί να απελευθερώσει την τέταρτη ομάδα των κρατουμένων", μετέδωσε το Ynet news.

Η απελευθέρωση των κρατουμένων δεν πραγματοποιήθηκε μετά τη δήλωση του Ισραήλ ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να απελευθερώσει τους κρατούμενους, αν οι Παλαιστίνιοι αρνούνται να παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις πέραν της 29ης Απριλίου που εκπνέει η προθεσμία τους.

Η επίσημη ακύρωση της απελευθέρωσή τους ανακοινώθηκε την Τετάρτη, μια ημέρα μετά την κατάθεση από την Παλαιστινιακή Αρχή αιτήσεων ένταξης σε 15 διεθνείς οργανισμούς και συνθήκες.