Ο θεωρούμενος ως ο επικρατέστερος υποψήφιος με βάση τις δημοσκοπήσεις στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας, ο δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο, καθώς και ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο, συνάντησαν στη Βιέννη τον Ντμίτρο Φίρτας, έναν ολιγάρχη που αναμένει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, γράφουν σήμερα δύο αυστριακές εφημερίδες.

Η εισαγγελία της Βιέννης, η οποία είχε εκδώσει το ένταλμα σύλληψης του Φίρτας, ο οποίος αποφυλακίστηκε προσωρινά καταβάλλοντας εγγύηση-ρεκόρ ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί για τις συναντήσεις αυτές.

Η σύνταξη της εφημερίδας Ντι Πρέσε που μαζί με την εφημερίδα Έστεραϊχ αποκάλυψαν την υπόθεση, υποστήριξαν ότι η συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκε από εκπροσώπους «των αρχών».

Ο Ντμίτρο Φίρτας, ο 14ος πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας, συνελήφθη το Μάρτιο κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI). Οι αρχές των ΗΠΑ θέλουν να τον δικάσουν για κατηγορίες διαφθοράς που συνδέονται με την εκμετάλλευση ενός μεταλλείου τιτανίου στην Ινδία.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Φίρτας είχε συναντήσει μετά την αποφυλάκισή του τον Ποροσένκο, όπως επίσης και τον Βιτάλι Κλίτσκο, τον έναν εκ των ηγετών του κινήματος που τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας, ο οποίος αποσύρθηκε από την προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της 25ης Μαΐου και τάχθηκε υπέρ του Ποροσένκο.

Ο ολιγάρχης είχε επίσης συναντήσει στη Βιέννη τον Λεονίντ Κραβτσούκ, πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας (1991-1994).

Δύο άλλες εφημερίδες της Βιέννης, η Κρόνε και η Κουρίρ, επιβεβαίωσαν σήμερα ότι δύο Αυστριακοί αστυνομικοί, μέλη των επίλεκτων δυνάμεων Cobra, που είχαν συμμετάσχει στην επιχείρηση σύλληψης του Φίρτας, συνέλαβαν χθες στη Βιέννη έναν Ουκρανό υπήκοο, καθώς υποπτεύονταν ότι τους κατασκόπευε.

Η Κουρίρ διατυπώνει την εικασία ότι ο άνδρας αυτός μπορεί να αναζητά τη διεύθυνση διαμονής του ολιγάρχη ενώ αναμένεται η δικαστική απόφαση για το αμερικανικό αίτημα έκδοσης.

Σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές, ξεκαθαρίστηκε ότι ο άνδρας αυτός ζούσε εδώ και πολλά χρόνια στη Βιέννη. Έχει αποφυλακιστεί.