Οι στρατιώτες από το Τσαντ πυροβόλησαν εναντίον του πλήθους στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Μπανγκουί το προηγούμενο Σάββατο χωρίς να υπάρξει καμία πρόκληση, σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμη 300, ανέφερε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Μόλις η αυτοκινητοπομπή του εθνικού στρατού του Τσαντ έφτασε στην περιοχή της αγοράς της συνοικίας PK12, άνοιξαν πυρ εναντίον των πολιτών χωρίς να υπάρξει πρόκληση», δήλωσε από τη Γενεύη ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ για το επεισόδιο.

«Την ώρα που οι άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι προς όλες τις κατευθύνσεις, οι στρατιώτες συνέχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως», πρόσθεσε ο Κόλβιλ.

«Γιατί άρχισαν να πυροβολούν; Δεν είναι ξεκάθαρο», σημείωσε ο ίδιος απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο στο Μπανγκουί και τουλάχιστον 300 ακόμη τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, έγκυες και ηλικιωμένοι.

Ο Κόλβιλ διευκρίνισε εξάλλου ότι οι στρατιώτες που εμπλέκονται στο συμβάν ανήκουν στον εθνικό στρατό του Τσαντ και όχι στην δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Misca).

Οι στρατιώτες από το Τσαντ είχαν μεταβεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για να επαναπατρίσουν τους συμπατριώτες τους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τα βίαια επεισόδια στη χώρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι ερευνητές του ΟΗΕ, «φαίνεται ότι η ενέργεια των δυνάμεων του Τσαντ ήταν εντελώς δυσανάλογη, καθώς άνοιξαν πυρ σε μια αγορά γεμάτη άοπλους πολίτες», υπογράμμισε ο Κόλβιλ.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ εκτίμησε εξάλλου ότι ο αριθμός των στρατιωτών που εμπλέκονται στο επεισόδια δεν πρέπει να είναι μεγάλος και ότι αυτά τα άτομα «μάλλον επαναπατρίστηκαν άμεσα».

Οι ερευνητές του Τσαντ μετέβησαν στο σημείο του συμβάντος αμέσως, όπως και σε δύο ιατρικά κέντρα όπου έχουν διακομιστεί οι τραυματίες με τους οποίους συνομίλησαν.

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε σήμερα από την Πράγα «τις φρικτές ωμότητες εναντίον πολιτών» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που είναι αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κρίση με διαθρησκευτικές βιαιότητες και περίπου ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος από τις φρικτές ωμότητες που διαπράττονται εναντίον πολιτών (στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία)», δήλωσε ο Μπαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο ΟΗΕ θα πρέπει «να εργαστούν μαζί για να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα» στη χώρα αυτή, που είναι πλούσια σε χρυσό και διαμάντια αλλά, παρ' όλ' αυτά, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από υποσιτισμό, σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ.

«Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αποτελεί μία από τις προτεραιότητές μου και θα είναι μόνιμη προτεραιότητά μου», υπογράμμισε ο Μπαν.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα ο ΟΗΕ, ο Μπαν ζήτησε «να καταρτιστεί άμεσα ένας κατάλογος με τα πρόσωπα που διαταράσσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια» στη χώρα αυτή της Αφρικής ώστε να τους επιβληθούν κυρώσεις βάσει της απόφασης 2127 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο.