Δύο ημέρες πριν διεξαχθούν οι μεθαυριανές βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία, κανείς δεν αμφιβάλλει ως προς το νικητή τους, ο οποίος όπως και πριν ακριβώς τέσσερα χρόνια, τον Απρίλιο του 2010, θα είναι και πάλι ο σημερινός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν και το συντηρητικό εθνικιστικό του κόμμα "Ένωση Νεαρών Δημοκρατών".

Το μόνο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο θα μπορέσει εκ νέου να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία των δύο τρίτων —η οποία θα επιτρέπει στην κυβέρνησή του να τροποποιήσει το Σύνταγμα της χώρας— και να είναι για μια ακόμη τετραετία ο απόλυτος κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής στη χώρα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, οι οποίοι, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που επαίρεται για τις επιτυχίες της, κάθε άλλο παρά ευημερούν.

Με ένα ποσοστό 53% (257 στο σύνολο των 386 εδρών που είχε έως τώρα η ουγγρική Βουλή) ο Βίκτορ Ορμπάν είχε αποσπάσει το 2010 την πλειοψηφία δύο τρίτων που του έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές έως αυταρχικές αλλαγές.

Αλλαγές αμφιλεγόμενες, για τις οποίες κατηγορήθηκε όχι μόνον από τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία, για το λόγο αυτό έφθασε αρκετές φορές στα πρόθυρα επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας.

Με αυτή του την πλειοψηφία ο απερχόμενος και πιθανότατα μελλοντικός πρωθυπουργός, άλλαξε για παράδειγμα τον εκλογικό νόμο υπέρ του κόμματος του μειώνοντας τον αριθμό των εδρών της Βουλής από 386 σε 199, ενισχύοντας και το πλειοψηφικό στοιχείο σε ένα μικτό σύστημα (λίστας και απευθείας εκλογής), ενώ οι νέες εκλογικές περιφέρειες φέρεται να προσαρμόστηκαν στις ανάγκες του δικού του κόμματος.

Στη βάση του νέου εκλογικού συστήματος, για πλειοψηφία δύο τρίτων αρκεί ήδη ένα προβάδισμα μόνον 15 μονάδων του πρώτου κόμματος από το δεύτερο, δηλαδή ένα ποσοστό 45% έναντι 30%, τη στιγμή που στο εκλογικό αποτέλεσμα, πριν τέσσερα χρόνια η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων, 52,7% έναντι 19,3% των Σοσιαλιστών, έδωσε την "άνεση" των δύο τρίτων στην Ένωση Νεαρών Δημοκρατών του Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός ήδη και στο διάστημα 1998-2002.

Παρατηρώντας κανείς τα αποτελέσματα όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το κόμμα του πρωθυπουργού με ένα μέσο όρο γύρω στο 49% έναντι ενός 25% της "Αριστερής Συμμαχίας", διαπιστώνει πως αν αυτές επαληθευτούν στα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής, τότε είναι δεδομένη μια ακόμη πιο "άνετη", νέα πλειοψηφία δύο τρίτων για τον Βίκτορ Ορμπάν.

Πέραν όμως του εκλογικού νόμου, στην απερχόμενη κυβερνητική τετραετία του, ο Βίκτορ Ορμπάν "έβαλε τη σφραγίδα του" και σε μια σειρά άλλους πολιτειακούς, πολιτικούς ή οικονομικούς τομείς της χώρας, όπως για παράδειγμα, με την αλλαγή του Συντάγματος, τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του Συνταγματικού Δικαστηρίου ή τον αμφιλεγόμενο νόμο περί Τύπου, που είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις Βρυξέλλες και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της χώρας και λόγω ανυπαρξίας μιας αξιόλογης αντιπολίτευσης, ο Ούγγρος πρωθυπουργός με μια σειρά λαϊκιστικών μέτρων του, όπως μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ή του φυσικού αερίου, ή με την αποφυγή επώδυνων μεταρρυθμίσεων, κατόρθωσε να διατηρήσει τη δημοτικότητά του και το εντυπωσιακό προβάδισμα του κόμματός του σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με ποσοστό μεταξύ 47% και 51%.

Από την άλλη πλευρά, η ουγγρική αντιπολίτευση, κυρίως από τους Σοσιαλιστές που είχαν κυβερνήσει επί οκτώ χρόνια (2002-2010) προ της νέας τετραετίας του Ορμπάν, μη έχοντας προφανώς έναν σαφή προσανατολισμό, δεν μπόρεσε να κερδίσει μέσα στα προηγούμενα χρόνια, τους δυσαρεστημένους ή και πληττόμενους από την πολιτική του, πολίτες.

Μόλις του τελευταίους μήνες κατόρθωσε να συνενωθεί σε ένα ενιαίο εκλογικό σχήμα, στην αποκαλούμενη "Αριστερή Συμμαχία" — που απαρτίζουν το Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα το κόμμα "Μαζί για το 2014" (από τους Σοσιαλιστές του πρώην πρωθυπουργού Γκόρντον Μπαϊνάι) και το Δημοκρατικό Συνασπισμό (αποσχισθέντες από το Σοσιαλιστικό Κόμμα με αρχηγό τον πρώην πρωθυπουργό Φέρεντς Τζιούρτσιαν) και το Φιλελεύθερο Κόμμα — η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό 21-31%.

Βέβαια στην άλλη άκρη της αντιπολίτευσης, βρίσκεται το διαβόητο ακροδεξιό κόμμα "Γιόμπικ", το οποίο, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση ουγγρικού δικαστηρίου, επιτρέπεται να αποκαλείται νεοναζιστικό και το οποίο στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται στην τρίτη θέση και με ποσοστό 15-21%.

Στη βάση των δημοσκοπήσεων, αμφίβολη θεωρείται —προφανώς μη φθάνοντας το εκλογικό μέτρο του 5%— μια εκπροσώπηση στη μελλοντική Βουλή στη Βουδαπέστη, του μικρού οικολογικού-εναλλακτικού κόμματος "Για μια άλλη πολιτική", το οποίο στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται με ποσοστό 3-6%.