Η αμερικανική διπλωματία αποπειράται σήμερα να επιτύχει ένα συμβιβασμό προκειμένου να περισωθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραηλινών - Παλαιστινίων, που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι παραδέχεται πλέον ανοικτά ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος να καταρρεύσουν, παρά τις επίπονες προσπάθειες που έχει καταβάλει.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ συναντήθηκε το απόγευμα με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Μάρτιν Ίντικ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο παλαιστινιακές πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες.

Ο Κέρι εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι «τις τελευταίες ημέρες οι δύο πλευρές ανέλαβαν πρωτοβουλίες που δε βοηθούν» το διάλογο, προσθέτοντας ότι θα διαβουλευθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να «εκτιμήσουν με ακρίβεια τι είναι δυνατόν και τι δεν είναι δυνατόν» να γίνει για να συνεχιστεί η προσπάθεια.

«Υπάρχουν όρια στον χρόνο και τις προσπάθειες στις οποίες οι ΗΠΑ μπορούν να αφιερώσουν αν οι δύο πλευρές δεν επιθυμούν να σημειωθεί πρόοδος», προειδοποίησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από το Ραμπάτ του Μαρόκου επιμένοντας ότι «δεν πρόκειται για μια διαδικασία δίχως τέλος, ποτέ δεν ήταν».

Μετά την άρνηση του Ισραήλ να απελευθερώσει την 29η Μαρτίου την τελευταία ομάδα των κρατουμένων, όπως είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με πρωτοβουλία του Κέρι τον Ιούλιο του 2013, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς αντέδρασε υπογράφοντας την Τρίτη αιτήματα για την ένταξη σε 15 διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες.

Ο Αμπάς αρνήθηκε να αποσύρει τα αιτήματα αυτά κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Κέρι χθες το βράδυ, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Ο Κέρι επισήμανε ότι «το Ισραήλ απειλεί ότι θα απαντήσει με σφοδρά αντίποινα στις ενέργειες των Παλαιστινίων», ενώ έκρινε ότι οι απαιτήσεις του Παλαιστίνιου προέδρου για επιμήκυνση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μετά την 29η Απριλίου είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτές από το Ισραήλ, ζητώντας του να υποχωρήσει, ανέφερε αυτός ο υπεύθυνος.

«Οι απαιτήσεις μας δεν είναι πολλές και οι απειλές του Ισραήλ δε μπορούν να φοβίσουν κανέναν και εκείνοι μπορούν να κάνουν ό,τι τους φαίνεται σωστό» απάντησε ο Αμπάς σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στις συζητήσεις, οι Παλαιστίνιοι ζητούν κυρίως την απελευθέρωση 1000 επιπλέον κρατουμένων, περιλαμβανομένων σημαντικών ηγετών, την ώρα που το Ισραήλ έχει προτείνει περίπου 400, των οποίων τελειώνει η ποινή.