Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, ενέκρινε την Παρασκευή ένα νομοσχέδιο που αφορά στην ενίσχυση της νομικής προστασίας που διαθέτουν η Βασίλισσα Σοφία, ο πρίγκιπας Φελίπε και η πριγκίπισσα Λετίσια, τοποθετώντας τους στο ίδιο επίπεδο με τα μέλη της κυβέρνησης. 

Μέχρι πρότινος, τα μέλη της ισπανικής βασιλικής οικογένειας δεν απολάμβαναν καμία μορφή νομικής ασυλίας και θα έπρεπε να εμφανιστούν ενώπιον πολιτικού δικαστηρίου σε περίπτωση που κατηγορούνταν για κάποιο έγκλημα. Αυτό οφείλεται σε ένα κενό του ισπανικού συντάγματος, το οποίο όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, γράφτηκε βιαστικά το 1978. 

Εάν το νέο αυτό νομοσχέδιο εγκριθεί από το ισπανικό κοινοβούλιο, η βασίλισσα, ο διάδοχος του θρόνου και η σύζυγός του θα πρέπει να εμφανίζονται μόνο ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου –ένα προνόμιο που απολαμβάνουν οι υπουργοί της κυβέρνησης και τα μέλη του κοινοβουλίου. Ο βασιλιάς της χώρας διαθέτει ήδη αυτό το προνόμιο. 

Ο νέος νόμος δεν θα αφορά άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της πριγκίπισσας Χριστίνα, η οποία πρόσφατα εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου σε σχέση με την υπόθεση κατά του συζύγου της, Ινάκι Ουρντανγκαρίν, για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Αλμπέρτο Ρουίζ Γκαλαρντόν, αιτιολόγησε την απόφαση περιορισμού της νομικής προστασίας, λέγοντας ότι οι κόρες της Σοφίας δεν συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό σε θέματα του κράτους όσο η βασίλισσα, ο διάδοχος του θρόνου και η σύζυγός του.