Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά στην Μπανγκόκ σε μια επίδειξη ισχύος απέναντι σε όσους επιθυμούν την ανατροπή της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα. 

Υποστηρικτές του Ενωμένου Μετώπου για τη Δημοκρατία κατά της Δικτατορίας (UDD), που είναι γνωστοί και ως «κόκκινα πουκάμισα», έφτασαν από πολλές επαρχίες της Ταϊλάνδης στην πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν σε ένα τριήμερο κινητοποιήσεων. 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι έχουν δηλώσει ότι θα πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις. Εξάλλου οι επικεφαλής του κινήματος δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους χιλιάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που πραγματοποιούν τις δικές τους κινητοποιήσεις στο αρχηγείο τους στο πάρκο Λουμπίνι της Μπανγκόκ, κοντά στην οικονομική συνοικία της πόλης. 

«Δεν επιζητούμε μια αντιπαράθεση με τους αντικυβερνητικούς», δήλωσε ο επικεφαλής των «κόκκινων πουκαμίσων» Τζατουπόρν Προμπάν. «Θέλουμε να δείξουμε τη δύναμή μας και να προειδοποιήσουμε την ελίτ ότι δεν θα δεχθούμε την καθαίρεση της Γινγκλάκ με δικαστική απόφαση», πρόσθεσε. 

«Σήμερα ήρθαμε κοντά στη Μπανγκόκ», σημείωσε ένας άλλος ηγέτης του UDD, ο Καουγκέου Πιαουνπόνγκ. «Είμαστε έτοιμοι να πάμε στην Μπανγκόκ, αν γίνει κάτι αντισυνταγματικό», υπογράμμισε.
Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης κατηγορούν τους αντιπάλους της Γινγκλάκ ότι σχεδιάζουν ένα δικαστικό πραξικόπημα με στόχο να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας ένα μη εκλεγμένο λαϊκό συμβούλιο. 

«Τα ‘κόκκινα πουκάμισα’ θα βγουν στον δρόμο, αν υπάρξει μη εκλεγμένη κυβέρνηση», προειδοποίησε ένας άλλος ηγέτης του κινήματος, ο Τίντα Ταβορσέτ. «Αυτό ενδέχεται να γίνει σύντομα. Ίσως ως το τέλος του μήνα», σημείωσε. 

Η διαμάχη έχει φέρει τους υποστηρικτές της Γινγκλάκ και τους αδελφού της, του εξόριστου πρώην πρωθυπουργού της χώρας Ταξίν Σιναουάτρα, που προέρχονται από τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα και την επαρχία σε αντιπαράθεση με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές από τη Μπανγκόκ και το νότο που χαίρουν της υποστήριξης της συντηρητικής ελίτ της Ταϊλάνδης. 

Την Τετάρτη το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας δέχθηκε μια προσφυγή που κατέθεσαν εναντίον της πρωθυπουργού 27 γερουσιαστές, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η Γινγκλάκ καταχράστηκε την εξουσία της όταν ζήτησε τη μετάταξη του επικεφαλής εθνικής ασφάλειας το 2011 για να ανοίξει τον δρόμο ώστε να αναλάβει τη θέση ένας συγγενής της.
Το Δικαστήριο έδωσε στη Γινγκλάκ περιθώριο 15 ημερών για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και αν κριθεί ένοχη κινδυνεύει να καθαιρεθεί. 

Παράλληλα η πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπη με κατηγορίες και σε μια άλλη υπόθεση που αφορά ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα βοήθειας των ρυζοκαλλιεργητών, που προκάλεσε σημαντικές ζημιές για το κράτος και το οποίο εξετάζεται από την Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NACC). Αν η υπόθεση παραπεμφθεί στη Γερουσία η Γινγκλάκ ενδέχεται να παραπεμφθεί σε δίκη.
Είκοσι τέσσερις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 700 τραυματιστεί από τον Νοέμβριο οπότε ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ταϊλάνδη.