Η πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταϊίτσί της Ιαπωνίας φαίνεται να είναι σε "αργή ανάκαμψη" από τις ζημίες που υπέστη, από τον σεισμό και το τσουνάμι, ενώ παράλληλα ανιχνεύτηκε ραδιενεργό ιώδιο στο ανατολικό άκρο της Ρωσίας.

Ο Πίτερ Λάιονς του αμερικανικού Υπουργείου Ενεργείας,δήλωσε ότι η η μακρόχρονη ψύξη των αντιδραστήρων και των δεξαμενών είναι σημαντική κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και δεν έχει επαρκώς αποκατασταθεί.

Στην ίδια ακρόαση ανώτατος αξιωματούχος της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Επιτροπής των ΗΠΑ (NRC) δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας τεχνικός λόγος η κρίση στην πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα της Ιαπωνίας να επιβραδύνει τη νέα αδειοδότηση των αμερικανικών πυρηνικών αντιδραστήρων.

Αντιθέτως, η NRC θα αξιολογήσει τυχόν μεταβολές που απαιτούνται υπό το φως της καταστροφής αυτής, και θα κάνει αλλαγές αμέσως, εκτός της διαδικασίας αδειοδότησης, δήλωσε ο Μπιλ Μπόρτσαρντ, επικεφαλής επιχειρήσεων της Ρυθμιστικής Επιτροπής.

Την ίδια στιγμή ίχνη ραδιενεργού ιωδίου από την κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Ιαπωνίας ανιχνεύτηκαν στο ανατολικό άκρο της Ρωσίας, αλλά δεν δημιουργούν καμία απειλή για την υγεία,όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της περιοχής,δημοσιοποίησε ότι εντοπίστηκαν ίχνη ιωδίου-131,όμως η συγκέντρωσή του είναι 100 φορές χαμηλότερη από το επίπεδο ασφαλείας και δεν αποτελεί απειλή για την υγεία των ανθρώπων.

Τα επίπεδα ακτινοβολίας που ανιχνεύτηκαν στην Προμόριε κυμάνθηκαν μεταξύ 7 και 16 μικρορέντγκεν (microroentgens) την ώρα και είναι εντός των φυσιολογικών ορίων, προσθέτει η υπηρεσία, καθώς οι ρωσικές αρχές δηλώνουν ότι τα επίπεδα μέχρι 30 microroentgens την ώρα θεωρούνται ασφαλή.

Η πρωτεύουσα της Προμόριε, το Βλαδιβοστόκ, είναι μια πόλη 600.000 κατοίκων και βρίσκεται αντίκρυ από την Θάλασσα της Ιαπωνίας, και περίπου 800 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της μονάδας της Φουκουσίμα.

Παράλληλα ένας Ιάπωνας υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι κρατική βοήθεια πιθανώς να ζητηθεί από την εταιρεία Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), τον φορέα εκμετάλλευσης την κατεστραμμένης πυρηνικής μονάδας.

Η TEPCO αγωνίστηκε να αποτρέψει μια ενδεχόμενη καταστροφή στη Φουκουσίμα, μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη από τον σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου. Η εξέλιξη της κατάστασης υπερέβη τις δυνατότητες της TEPCO με αποτέλεσμα να προκληθούν εκρήξεις και διαρροές ραδιενέργειας.

Τεράστιες αξιώσεις για αποζημιώσεις αναμένονται, και οι παρατηρητές αμφιβάλλουν αν η εταιρεία έχει την οικονομική δυνατότητα να τις καλύψει ή να πληρώσει για την διακοπή της λειτουργίας της μονάδας.

Ενώ ένας σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών Ρίχτερ συγκλόνισε την βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Επίσης η Υπηρεσία δεν εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι και το επίκεντρο του σεισμού, που έγινε στις ήταν εκτός του νομού της Φουκουσίμα, όμως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για το αν επηρεάστηκε από τον σεισμό η μονάδα της Φουκουσίμα.