Ο ισραηλινός και ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής θα πραγματοποιήσουν αύριο μια τριμερή συνάντηση με τον Aμερικανό διαμεσολαβητή, Μάρτιν Ίντικ, σε μια προσπάθεια να διασωθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις.

Χθες ο Ίντικ συναντήθηκε ξεχωριστά με τον επικεφαλής παλαιστίνιο διαπραγματευτή, Σάεμπ Ερεκάτ, και την ισραηλινή ομόλογό του, Τζίπι Λίβνι. Η τελευταία τριμερής συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, προειδοποίησε χθες ότι «υπάρχουν όρια στον χρόνο και τις προσπάθειες στις οποίες οι ΗΠΑ μπορούν να αφιερώσουν αν οι δύο πλευρές δεν επιθυμούν να σημειωθεί πρόοδος».

Μετά την άρνηση του Ισραήλ να απελευθερώσει την 29η Μαρτίου την τελευταία ομάδα των κρατουμένων, όπως είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με πρωτοβουλία του Κέρι τον Ιούλιο του 2013, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, αντέδρασε υπογράφοντας την περασμένη Τρίτη αιτήματα για την ένταξη σε 15 διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες.

Ο Αμπάς αρνήθηκε να αποσύρει τα αιτήματα αυτά κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Κέρι χθες το βράδυ, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο υπουργός Άμυνας, Μοσέ Γιαλόν, κάλεσαν την περασμένη Τετάρτη την ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση των Παλαιστινιακών Εδαφών να προτείνει μια σειρά τιμωρητικών μέτρων εναντίον των Παλαιστινίων, σύμφωνα με την εφημερίδα Χααρέτζ.