Η Ρωσία επανεξετάζει τις σχέσεις της με τους Τουρκοκυπρίους, λέει ο Τουρκοκύπριος διαμεσολαβητής στις συνομιλίες για το Κυπριακό, Κουντρέτ Οζερσάυ (Kudret Ozersay). 

Μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή από τη Μόσχα όπου είχε συνομιλίες με το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Οζερσάυ λέει ότι «στη Ρωσία υπάρχουν ορισμένοι που βλέπουν πιο θετικά την ελληνοκυπριακή πλευρά», «ωστόσο, στις διπλωματικές σχέσεις δεν γίνονται υποχωρήσεις για συναισθηματισμούς». 

«Εξελίσσεται μια σημαντική διπλωματική πρωτοβουλία που θα καταρρίψει τις προκαταλήψεις, που υπήρχαν», καταλήγει.
Ο κ.Οζερσάυ είπε ακόμη, ότι «η Ρωσία παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». 

Η Τουρκοκυπριακή διοίκηση έχει ξεκινήσει τα τελευταία τρία χρόνια «να καλλιεργεί μια σχέση με τη Ρωσία, χάρη στην οποία, έχουμε την δυνατότητα να εξηγούμε στη Ρωσία τις θέσεις και τα αιτήματα της ΤΔΒΚ», είπε . 

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις κυρώσεις που σχεδιάζει η Ε.Ε. προς τη Ρωσία, ο κ. Οζερσάυ παρατηρεί ότι οι Ελληνοκύπριοι ως μέλη της Ε.Ε., «έκαναν πάντα προσπάθειες να εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα που τους δίνει αυτή η θέση». 

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά, θα αποφασίσει τι σχέσεις θέλει να έχει με την Ρωσία». «Εμείς, δεν κινούμεθα με μια συγκρουσιακή νοοτροπία, δεν κάνουμε προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία», λέει.