Πυρά εναντίον της Τουρκίας και ιδιαίτερα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής δεξιάς για την προεδρία της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με αφορμή την προσπάθεια του τούρκου πρωθυπουργού να απαγορεύσει την πρόσβαση στο Twitter.

Ο Γιουνκέρ, με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε πως «Η Τουρκία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αν μπλοκάρετε το Twitter, δεν είστε έτοιμοι!».

Ωστόσο, ο ίδιος από το Βερολίνο, όπου βρισκόταν για μια σύνοδο του συντηρητικού κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν νομίζει πως θα πρέπει να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ακόμη κι αν η πολιτική του Ερντογάν δεν ις καθιστά για την ώρα «πιο εύκολες».

Οι γερμανοί συντηρητικοί, που συγκεντρώνονται για να αποφασίσουν το πρόγραμμα του κόμματός τους για τις ευρωεκλογές και εμφανίζονται επιφυλακτικοί για μια είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη ως πλήρες μέλος, αναμένεται να ζητήσουν μια διακοπή των συνομιλιών έπειτα από την απαγόρευση ιστοσελίδων που διέταξε πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επέκρινε, εξάλλου, τη «σημαντική ύφεση όσον αφορά τη δημοκρατική διαδικασία στην Τουρκία» κατά τους τελευταίους μήνες.

Όμως οι συζητήσεις, «το αποτέλεσμα των οποίων είναι ανοικτό», «διεξάγονται με την Τουρκία και όχι με τον Ερντογάν» μόνο, υπογράμμισε, λέγοντας ωστόσο πως μία ένταξη της Άγκυρας στην Ευρώπη θα «χρειαζόταν περισσότερο» από πέντε έως δέκα χρόνια.

Τον Φεβρουάριο, επισκεπτόμενος το Βερολίνο, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει τη μεγαλύτερη στήριξη της Γερμανίας στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε εμφανιστεί «προσωπικά πολύ σκεπτική» για μία ένταξη της Άγκυρας ως πλήρες μέλος, όμως η κυβέρνησή της, η οποία αποτελείται από συντηρητικούς και σοσιαλδημοκράτες, εκτιμά επίσημα πως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι "ανοικτό".