Η υπηρεσία κρατικής ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε 15 ανθρώπους που φέρονται ότι σχεδίαζαν να ανατρέψουν τις τοπικές αρχές στη ρωσόφωνη επαρχία του Λουχάνσκ, στα ανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας, κατασχέθηκαν εκατοντάδες όπλα, χειροβομβίδες, μαχαίρια και βόμβες μολότοφ. Οι συλληφθέντες σχεδίαζαν να υποδαυλίσουν αναταραχές στο Λουχάνσκ και "να καταλάβουν δια της βίας την εξουσία στις 10 Απριλίου, τρομοκρατώντας τον φιλειρηνικό πληθυσμό κάνοντας χρήση όπλων και εκρηκτικών", συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι κάτοικοι των ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας είναι, στην πλειονότητά τους, ρωσόφωνοι με στενούς πολιτισμικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Οι περιοχές αυτές έχουν γίνει πεδίο αντιπαράθεσης για τις δύο χώρες μετά την ανατροπή του ρωσόφωνου πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τη φυγή του στη Ρωσία, τον Φεβρουάριο.

Η ένταση κορυφώθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, τον Μάρτιο, μια ενέργεια που έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αντιπαράθεση της Μόσχας με τη Δύση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Τις τελευταίες εβδομάδες φιλορώσοι διαδηλωτές οργανώνουν κινητοποιήσεις σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα όπου η Ρωσία έχει αναπτύξει πολλές χιλιάδες στρατιώτες.

Στις αρχές της εβδομάδας η Υπηρεσία Ομοσπονδιακής Ασφάλειας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 25 Ουκρανούς που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν "τρομοκρατικές ενέργειες" σε διάφορες περιοχές της χώρας.