Τουλάχιστον ένας Σύρος σκοτώθηκε το Σάββατο στο στρατόπεδο προσφύγων Ζαταάρι στην Ιορδανία, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών και των δυνάμεων ασφαλείας, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις κατοίκων.

Σύμφωνα με τις αναφορές, πολλοί πρόσφυγες τραυματίστηκαν καθώς οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος, το οποίο πετούσε εναντίον τους πέτρες, ενώ έβαλαν φωτιά σε γραφεία και τροχόσπιτα.

Η αστυνομία της Ιορδανίας έριξε ευθύνες για τα επεισόδια στους ταραξίες, οι οποίοι συνελήφθησαν αφού προσπάθησαν να δραπετεύσουν από το στρατόπεδο όπου διαμένουν περίπου 70.000 πρόσφυγες. Οι αρχές δήλωσαν ότι τουλάχιστον 22 αστυνομικοί διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ωστόσο δεν έγινε καμία αναφορά για νεκρούς.

Οι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι τα επεισόδια ξέσπασαν όταν ένας Ιορδανός αξιωματικός ασφαλείας έπεσε πάνω με το αυτοκίνητό του και τραυμάτισε σοβαρά ένα 4χρονο αγόρι από τη Συρία, προκαλώντας την οργή των συγγενών και των κατοίκων οι οποίοι διαμαρτύρονται για κακομεταχείριση.

Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, στο στρατόπεδο πραγματοποιούνταν σχεδόν καθημερινά διαμαρτυρίες για τις συνθήκες διαβίωσης, όταν αυτό δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια, ωστόσο τα επεισόδια έχουν ελαττωθεί σημαντικά από τότε που οι οργανισμοί του ΟΗΕ επενέβησαν ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές και οι υπηρεσίες.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι έχουν καταγραφεί 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, δηλαδή περισσότερο από το 10 τοις εκατό του πληθυσμού της χώρας. Η Ιορδανία φιλοξενεί τουλάχιστον 600.000 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, το Λίβανο και την Τουρκία.