Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ προειδοποίησε σήμερα την Κίνα κατά οποιασδήποτε μονομερούς ενέργειας για την επίλυση των εδαφικών αντιδικιών της με την Ιαπωνία ή άλλες χώρες της Ασίας, αναφερόμενος στο ουκρανικό προηγούμενο.

«Όλα τα κράτη, όλοι οι λαοί αξίζουν σεβασμό», δήλωσε ο Χέιγκελ έπειτα από μια συνάντηση με τον ιάπωνα ομόλογό του Ιτσουνόρι Ονοντέρα.

«Είδαμε ένα ηχηρό παράδειγμα της έλλειψης σεβασμού, εξαναγκασμού και εκφοβισμού με (…) αυτό που έκαναν οι Ρώσοι στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Χέιγκελ.

«Δεν μπορούμε να επαναχαράσσουμε τα σύνορα, να παραβιάζουμε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία χωρών με τη βία, τον εξαναγκασμό και τον εκφοβισμό, είτε πρόκειται για μικρά νησιά στον Ειρηνικό είτε για μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες», προειδοποίησε ο ίδιος.

«Κάτι άλλο για το οποίο θα μιλήσω στους Κινέζους είναι ο σεβασμός προς τους γείτονές τους», επεσήμανε ο αμερικανός υπουργός μία ημέρα πριν την αναχώρησή του για το Πεκίνο. «Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν μεγάλες ευθύνες και η Κίνα είναι μεγάλη δύναμη», υπογράμμισε ο Χέιγκελ.

Η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη από τη συμφωνία αμοιβαίας βοηθείας με τη σύμμαχό της Ιαπωνία, στην οποία περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον Χέιγκελ, και τα νησιά της θάλασσας της Ανατολικής Κίνας τα οποία διεκδικούν το Τόκιο και το Πεκίνο.

«Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε οποιαδήποτε ενέργεια μονομερούς εξαναγκασμού που θα θέσει εν αμφιβόλω τον διοικητικό έλεγχο της Ιαπωνίας» στα νησιά αυτά, είπε ο αμερικανός υπουργός, καλώντας Τόκιο και Πεκίνο να βρουν «μια ειρηνική λύση».
Το Πεκίνο διεκδικεί υπό το όνομα Ντιαογού ένα αρχιπέλαγος ακατοίκητων νησιών στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας που βρίσκεται υπό τον διοικητικό έλεγχο του Τόκιο με το όνομα Σενκάκου.