Ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Μπερνάρ Κουσνέρ, πρωτεργάτης της προσέγγισης ανάμεσα στο Παρίσι και στο Κιγκάλι το 2010, αρνήθηκε σήμερα, μιλώντας στο σταθμό RFI, ότι η Γαλλία είχε οποιαδήποτε «άμεση συμμετοχή» στη γενοκτονία του 1994 στη Ρουάντα, όπως την κατηγόρησε εκ νέου ο πρόεδρος της χώρας.

Σε συνέντευξή του στο Jeune Afrique που δημοσιεύεται σήμερα, ο Καγκάμε κατηγόρησε τη Γαλλία ότι διαδραμάτισε, όπως και η πρώην αποικιοκρατική δύναμη, το Βέλγιο, έναν «άμεσο ρόλο στην προετοιμασία της γενοκτονίας» που προκάλεσε περίπου 800.000 θανάτους κυρίως στη μειονότητα των Τούτσι και ότι συμμετείχε «ακόμη και στην εκτέλεσή της».

«Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιείται η λέξη “άμεση συμμετοχή” (...). Αυτό, πιστεύω ότι δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ο Κουσνέρ όταν ρωτήθηκε στο Κιγκάλι από το Radio France Internationale (RFI), εκτιμώντας πως οι δηλώσεις «δεν ήταν σωστές», κατά την παραμονή της έναρξης των εκδηλώσεων, 20 χρόνια μετά τη γενοκτονία.

Η Γαλλία ακύρωσε τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις μετά τις κατηγορίες του Καγκάμε, μια απόφαση που συνιστά ένα νέο πλήγμα στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες παραμένουν δηλητηριασμένες από τη δυσπιστία παρά την επίσημη συμφιλίωση του 2010.

«Μπορεί κανείς να κατηγορήσει πολύ τη Γαλλία για τα πολιτικά λάθη που διαπράχθηκαν, για τον τρόπο με τον οποίο αυτό εξελίχθηκε, σίγουρα (...) αλλά “άμεση συμμετοχή”, αυτό δεν το πιστεύω», συνέχισε ο Κουσνέρ, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών του Νικολά Σαρκοζί, του πρώτου και μοναδικού μέχρι σήμερα γάλλου προέδρου που επισκέφθηκε τη Ρουάντα μετά τη γενοκτονία.

Ο πρόεδρος Σαρκοζί παραδέχθηκε, χωρίς ωστόσο να ζητήσει συγγνώμη, τον Φεβρουάριο του 2010, «μεγάλα λάθη εκτίμησης» και ένα «είδος τύφλωσης» εκ μέρους της Γαλλίας, η οποία το 1994 ήταν σύμμαχος του εξτρεμιστικού καθεστώτος των Χούτου που προκάλεσε τη γενοκτονία και της οποίας ο ρόλος εκείνη την εποχή παραμένει αμφιλεγόμενος.