Οι φιλορώσοι διαδηλωτές που είχαν πάρει χθες τον έλεγχο του κτιρίου της περιφερειακής διοίκησης στην ανατολική πόλη Χάρκοβο, ρωσόφωνη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, εκτοπίστηκαν από το σημείο αυτό, ανακοίνωσε σήμερα ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών χωρίς να διευκρινίσει αν έγινε χρήση βίας. 

Το κτίριο "απελευθερώθηκε πλήρως από τους αυτονομιστές", γράφει ο Αρσεν Αβάκοφ στο λογαριασμό του στο Facebook. "Ευχαριστώ όσους προσέφεραν τη βοήθειά τους", προσθέτει χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες για την επιχείρηση. 

Ο υπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι βρίσκεται επί τόπου γράφοντας: "Εργάζομαι στο Χάρκοβο. Ζητώ από τους κατοίκους να στηρίξουν τη διαδικασία διευθέτησης" της κρίσης. 

Χθες βράδυ τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτές κρατώντας ρωσικές σημαίες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο, στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία του διορισμένου κυβερνήτη από την κεντρική εξουσία στο Κίεβο. Αρκετές δεκάδες εισχώρησαν σε αυτό, όταν οι δυνάμεις της τάξης απομακρύνθηκαν ενώπιον της προέλασής τους. Οι διαδηλωτές είχαν κατεβάσει τις ουκρανικές σημαίες και είχαν υψώσει ρωσικές σημαίες στο κτίριο. 

Η ένταση αυξήθηκε ξαφνικά χθες στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία και εκτός από το Χάρκοβο, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε διοικητικά κτίρια στο Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

Στο Ντονέτσκ, οι διαδηλωτές, που ζητούν δημοψήφισμα για την ένωση με τη Ρωσία, εξακολουθούν να ελέγχουν σήμερα το πρωί το κτίριο της διοίκησης. Πληροφορίες κάνουν λόγο για επιχείρηση φιλορώσων τη νύχτα εναντίον των εγκαταστάσεων της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) χωρίς να είναι δυνατό να διαπιστωθεί επί του παρόντος η έκβασή της. 

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, διαδηλωτές φέρεται να εισχώρησαν στα γραφεία της SBU αλλά δεν είναι σαφές αν παραμένουν εκεί.
Στις ρωσόφωνες περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή, μετά την πτώση της φιλορωσικής κυβέρνησης στις 22 Φεβρουαρίου, διαδηλώσεις υπέρ μιας ομοσπονδιοποίησης της Ουκρανίας, λύση που υποστηρίζει η Μόσχα, ή μιας ένωσης με τον μεγάλο γείτονα. 

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύτηκε να προστατεύσει "με όλα τα μέσα" τους ρωσόφωνους πληθυσμούς των δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και συγκέντρωσε έως 40.000 ρώσους στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλώντας φόβους για εισβολή. 

Λόγω των εξελίξεων, ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανέβαλε επίσκεψή του στη Λιθουανία.
Κατηγορώντας τον "Πούτιν και τον Γιανουκόβιτς" ότι βρίσκονται πίσω από τις "αυτονομιστικές ταραχές", ο υπουργός Εσωτερικών Αβάκοφ δεσμεύτηκε να δοθεί "δυναμική απάντηση" αλλά "χωρίς αιματοχυσία".