Ο νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους που δικάζεται για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ το Φεβρουάριο του 2013, άρχισε σήμερα την κατάθεσή του, με δάκρυα στα μάτια, ζητώντας συγνώμη από την οικογένεια του θύματος.

Μιλώντας για πρώτη φορά δημοσίως μετά την τραγωδία, ο Πιστόριους εξήγησε στο δικαστήριο της Πρετόριας ότι τελεί υπό φαρμακευτική αγωγή, ότι έχει χάσει βάρος και έκτοτε υποφέρει από "φοβερούς εφιάλτες".

"Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ζητήσω συγνώμη από τον κύριο και την κυρία Στέενκαμπ. Δεν υπάρχει λεπτό από τότε που συνέβη η τραγωδία αυτή που η σκέψη μου να μην είναι στην οικογένειά σας. Ξυπνώ κάθε μέρα και είστε οι πρώτοι άνθρωποι που σκέπτομαι. Δεν μπορώ να φανταστώ τον πόνο και το κενό που προκάλεσα σε εσάς και την οικογένειά σας", δήλωσε ο Πιστόριους.

Η Τζουν Στέενκαμπ, η μητέρα της Ρίβα, παρακολουθούσε από τα θεωρεία της κατάμεστης αίθουσας του δικαστηρίου, παραμένοντας ακίνητη σαν μάρμαρο.

Ο Πιστόριους που υποστήριξε εξ αρχής ότι νόμιζε πως πυροβολούσε έναν κλέφτη όταν σκότωσε τη φίλη του πρόσθεσε: "Προσπαθούσα μόνο να προστατεύσω τη Ρίβα. Θέλω ο κόσμος να ξέρει ότι όταν πήγε να κοιμηθεί εκείνη τη νύχτα ένιωθε ότι την αγαπούσα".

Όταν ρωτήθηκε για την οικογένειά του, τα παιδικά του χρόνια και τη σταδιοδρομία του στον αθλητισμό από το δικηγόρο του Μπάρι Ρουξ, ο Πιστόριους άρχισε να συνέρχεται.

Η Στέενκαμπ, απόφοιτος νομικής και φωτομοντέλο, πυροβολήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές από τον Πιστόριους, τη μια εκ των οποίων στο κεφάλι, η οποία και τη σκότωσε σχεδόν αμέσως.

Ο Πιστόριους που αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης εάν καταδικαστεί για φόνο, κατέθεσε ότι λαμβάνει αντικαταθλιπτικά και υπνωτικά χάπια, λόγω της διαταραγμένης ψυχικής του κατάστασης. "Φοβάμαι να κοιμηθώ. Έχω τρομερούς εφιάλτες που έχουν σχέση με όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ. Ξυπνώ και μυρίζω αίμα. Ξυπνώ και είμαι τρομοκρατημένος".

Νωρίτερα, ο αθλητής κατέρρευσε για μία ακόμη φορά, ακούγοντας τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από την ιατροδικαστική έκθεση και βλέποντας τις φωτογραφίες από το αιματοκυλισμένο μπάνιο στο οποίο άφησε την τελευταία της πνοή η Στέενκαμπ.

Η δίκη του νοτιοαφρικανού παραολυμπιονίκη Οσκαρ Πιστόριους επαναλαμβάνεται σήμερα στην Πρετόρια, ύστερα από διακοπή δέκα ημερών, με την κατάθεση του ιατροδικαστή Γιαν Μπόθα. 

O δρ Μπόθα, βάσει επιστημονικών στοιχείων από τη νεκροψία της Στέενκαμπ έκρινε ότι δεν πρέπει να είναι "δογματικός" στον υπολογισμό του χρόνου που απαιτείται για τη χώνεψη πριν από έναν θάνατο και ότι οι ιατροδικαστές δεν έχουν τη δυνατότητα παρά "να κάνουν παρατηρήσεις" , δεν μπορούν να καταλήξουν σε αναδρομικά αποτελέσματα.

Ο συνάδελφός του Γκερτ Σαάιμαν, τον οποίο επικαλείται η κατηγορούσα αρχή, είχε δηλώσει κατά την πτώση φάση της δίκης ότι η Ρίβα είχε φάει γύρω στις 01.00 της 14ης Φεβρουαρίου του 2013 , περίπου δύο έως τρεις ώρες πριν από τον θάνατό της, σε αντίθεση με την εκδοχή του Πιστόριους ότι το ζευγάρι είχε κοιμηθεί νωρίς, γύρω στις 22.00 το βράδυ και ο ίδιος πίστευε ότι η Ρίβα κοιμόταν όταν άρχισε να πυροβολεί.

Η δίκη που άρχισε στις 3 Μαρτίου, είχε αναβληθεί στις 28 Μαρτίου λόγω ασθενείας ενός μέλους του δικαστηρίου. Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί έως τα μέσα Μαΐου.