Αιγυπτιακό δευτεροβάθμιο δικαστήριο επιβεβαίωσε σήμερα τις ποινές φυλάκισης που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως σε τρεις εξέχοντες φιλελεύθερους ακτιβιστές, ενισχύοντας την καταστολή αυτών που αντιτίθενται στην υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, δικαστήριο είχε επιβάλει ποινές φυλάκισης τριών ετών στον Άχμεντ Μάχερ, τον Άχμεντ Ντούμα και τον Μοχάμεντ Αντέλ, σύμβολα της εξέγερσης που ανέτρεψε το 2011 τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, επειδή είχαν διαδηλώσει χωρίς την άδεια που απαιτείται βάσει νόμου ο οποίος υιοθετήθηκε το Νοέμβριο από τις αρχές που εγκατέστησαν στην εξουσία οι ένοπλες δυνάμεις μετά την εκδίωξη του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, καθώς και για επίθεση στην αστυνομία.

Η ετυμηγορία αυτή ήταν η πρώτη που εκδιδόταν βάσει του νέου νόμου. Οι τρεις κατηγορούνταν για διαδηλώσεις που είχαν οργανωθεί για να εκφραστεί η αντίθεση σ' αυτό το νόμο.

Οι επικριτές του νόμου θεωρούν πως αυτός εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει τις διαμαρτυρίες την ώρα που προχωρεί σε ένα νέο σχέδιο πολιτικής μετάβασης.

Ο Άχμεντ Σέιφ, συνήγορος των τριών ακτιβιστών, ανακοίνωσε πως θα προσφύγουν στο ανώτατο δικαστήριο και πως, σε περίπτωση αποτυχίας, θα προσφύγουν στο Αφρικανικό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Λαών.

«Δεν περίμενα καθόλου αυτή την ποινή. Ήμουν σίγουρος ότι θα ανατρεπόταν. Είναι πολύ κακό νέο», δήλωσε ο φιλελεύθερος ακτιβιστής Χάλεντ Νταβούντ.

«Αυτό θα στείλει σίγουρα ένα πολύ αρνητικό μήνυμα σε όλους τους νέους ανθρώπους που υποστήριξαν την επανάσταση του Ιανουαρίου (2011)», πρόσθεσε.

Ως αντίδραση στην ετυμηγορία, ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γκαμάλ Έιντ έγραψε στο Twitter «Κάτω το κράτος της αδικίας».