Οι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει από χθες, Κυριακή, το κτίριο της τοπικής διοίκησης στο Ντονέτσκ, στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, ανακήρυξαν σήμερα μια "κυρίαρχη δημοκρατία", δήλωσε ένας από τους αντιπροσώπους τους στους δημοσιογράφους που βρίσκονται επιτόπου.

Δεν δόθηκε άδεια στους δημοσιογράφους να μπουν στο κτίριο, αλλά ο αντιπρόσωπος αυτός τους ανακοίνωσε την είδηση το μεσημέρι μπροστά από την κεντρική είσοδο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, οι διαδηλωτές αποφάσισαν να οργανώσουν ένα δημοψήφισμα για την περιφερειακή κυριαρχία τους πριν από τις 11 Μαΐου.

Ο ιστότοπος τοπικών ειδήσεων Ostrov ανέφερε από την πλευρά του πως αποφάσισαν να ζητήσουν να ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ για μια συνέλευση που έκαναν οι διαδηλωτές, δείχνει έναν άνδρα που λέει: "Κηρύσσω τη δημιουργία του κυρίαρχου κράτους της λαϊκής δημοκρατίας του Ντονέτσκ".

Ο άνδρας αυτός εμφανιζόταν ήδη χθες, Κυριακή, σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο Ίντερνετ, ως ένας από τους επικεφαλής των διαδηλωτών που κατέλαβαν γραφεία της περιφερειακής διοίκησης στο Ντονέτσκ έπειτα από σύντομες συμπλοκές με την αστυνομία.

Μερικές δεκάδες φιλορώσοι διαδηλωτές ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά από το κτίριο της τοπικής διοίκησης για να χειροκροτήσουν αυτή την ανακήρυξη, ωστόσο αυτοί που διαμαρτύρονται δεν φαίνεται να ελέγχουν άλλα τμήματα της πόλης αυτής του ενός εκατομμυρίου κατοίκων.

Η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου έστειλε τη νύκτα στο Ντονέτσκ τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αρμόδιο για θέματα ασφαλείας.

Χθες οι διαδηλωτές είχαν επίσης πάρει τον έλεγχο του κτιρίου της τοπικής διοίκησης στο Χάρκοβο, πάντα στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, έπειτα από διαπραγματεύσεις, οι διαδηλωτές αποχώρησαν και το κτίριο είναι και πάλι σήμερα υπό κυβερνητικό έλεγχο, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, ο οποίος μετέβη επιτόπου.