Ο Σεργκέι Στεπάσιν, άλλοτε πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε πως ο πρόεδρος της Συρίας του είπε ότι προβλέπει η «ενεργή φάση» της στρατιωτικής σύγκρουσης στη χώρα αυτή να τερματιστεί εντός του έτους, αλλά πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να μάχεται τους «τρομοκράτες», όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

«Στην ερώτησή μου πώς πηγαίνουν τα στρατιωτικά ζητήματα, ο Άσαντ είπε το εξής: "φέτος η ενεργή φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία θα τερματιστεί. Μετά από αυτή θα χρειαστεί να συνεχίσουμε αυτό που κάναμε διαρκώς — να πολεμάμε τους τρομοκράτες"», είπε ο Στεπάσιν, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η Ρωσία είναι ο πιο ισχυρός υποστηρικτής του Άσαντ κατά τη διάρκεια της τριετούς ένοπλης σύρραξης η οποία σύμφωνα με ακτιβιστές έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 150.000 ανθρώπους. Η Μόσχα έχει εμποδίσει τις δυτικές και τις αραβικές προσπάθειες να εκδιωχθεί ο Άσαντ από την εξουσία.

Ο Στεπάσιν, ο οποίος είχε χρηματίσει πρωθυπουργός επί των ημερών του πρώην προέδρου Μπόρις Γέλτσιν, συναντήθηκε με τον Άσαντ στη Δαμασκό κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι συζήτησε με τον Άσαντ ζητήματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στη Συρία και τη Ρωσία, σύμφωνα με το Itar-Tass.

Η Ρωσία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οργάνωσαν ειρηνευτικές συνομιλίες τον Ιανουάριο στη Γενεύη ανάμεσα στην κυβέρνηση του Άσαντ και τους αντιπάλους της. Αλλά δεν επιτεύχθηκε καμιά συμφωνία και μοιάζει απίθανο να αρχίσει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων σύντομα, εν μέρει λόγω των εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση λόγω της Ουκρανίας.

Ο Άσαντ είχε απολέσει τον έλεγχο σε μεγάλα τμήματα της βόρειας και της ανατολικής Συρίας, που είχε περιέλθει στα χέρια ισλαμιστών ανταρτών και ξένων οπαδών του ιερού πολέμου, του τζιχάντ. Όμως ο τακτικός συριακός στρατός, με την υποστήριξη της οργάνωσης Χεζμπολάχ και άλλων συμμάχων του, έχει απωθήσει τους αντάρτες από περιοχές γύρω από τη Δαμασκό κι έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της κεντρικής Συρίας.