Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε μάχες ανάμεσα σε αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στην πόλη Σιδώνα, στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ξέσπασαν μάχες ανάμεσα σε μέλη της Φάταχ, του κινήματος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, και μιας αντίπαλης παλαιστινιακής παράταξης.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι πυροδότησε τη σύγκρουση στον καταυλισμό αυτόν, ο οποίος ονομάζεται Μίε-Μίε, στην οποία τραυματίστηκαν άλλοι τουλάχιστον 10 άνθρωποι.

Η Φάταχ και διάφορες ισλαμιστικές οργανώσεις μάχονται για επιρροή στο συγκεκριμένο καταυλισμό και στον κοντινό καταυλισμό Άιν αλ Χίλουε, δύο από τους συνολικά 12 καταυλισμούς του Λιβάνου όπου ζουν πάνω από 200.000 καταγεγραμμένοι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

Κατά πληροφορίες, στη σύγκρουση ενεπλάκησαν μέλη του κινήματος της Φάταχ και της Άνσαρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού», μια παλαιστινιακή οργάνωση που πρόσκειται στο Ιράν, είχε ιδρυθεί την δεκαετία του 1990 και επικεφαλής της είναι ο Τζαμάλ Σουλεϊμάν).

Οι εντάσεις στους καταυλισμούς των Παλαιστίνιων προσφύγων στον Λίβανο έχουν κλιμακωθεί λόγω της ένοπλης σύρραξης στη γειτονική Συρία. Πάνω από ένα εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες έχουν εισρεύσει στον Λίβανο μαζί με πολλούς Παλαιστίνιους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο που διαρκεί τρία χρόνια.

Η αιματηρή σύγκρουση εξώθησε το στρατό του Λιβάνου —ο οποίος έχει εγκαταστάσεις κοντά στον καταυλισμό— να αποκλείσει τους δρόμους προς τη Σιδώνα.

Ο Λίβανος φιλοξενεί περίπου 455.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Η ασφάλεια μέσα στους καταυλισμούς τους είναι ευθύνη των παλαιστινιακών οργανώσεων, με τις αρχές ασφαλείας του Λιβάνου να είναι παρούσες μόνο στις παρυφές τους.