Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και κάλεσε τη Μόσχα να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, την ώρα που ο προσωρινός ουκρανός πρόεδρος Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ υποστήριζε πως η αυτονομιστική δράση στην ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν δημόσια κτίρια, δείχνει πως βρίσκεται σε εφαρμογή το «δεύτερο στάδιο» των ειδικών επιχειρήσεων της Μόσχας με στόχο το διαμελισμό της Ουκρανίας.

«Έχουμε ισχυρά στοιχεία ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα και μάλιστα όχι στις θέσεις ή τις φρουρές που είναι φυσιολογικές σε καιρό ειρήνης», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο αμερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Μπέιρ μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε ο 57μελής ΟΑΣΕ για να συζητήσει το θέμα.

Η ρωσική αντιπροσωπεία δεν έλαβε το λόγο κατά τη συνεδρίαση, δήλωσαν ο Μπέιρ και άλλοι διπλωμάτες.

«Αυτό που θα έπρεπε να κάνει η Ρωσική Ομοσπονδία είναι να λαμβάνει μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Έχουν διαδραματίσει κύριο ρόλο στην κρίση και σαφώς υπάρχουν πρακτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν για να την αποκλιμακώσουν», όπως να συνεργασθούν με τη διεθνή κοινότητα και να επιτρέψουν επιθεωρήσεις των κινήσεων των στρατευμάτων, δήλωσε.

Στο μεταξύ, ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Άλεξάντρ Τουρτσίνοφ, σε τηλεοπτική έκκλησή του προς το λαό, δήλωσε πως οι ενέργειες που γίνονται σε τρεις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, το Χάρκοβο, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, δείχνουν πως οι εχθροί της Ουκρανίας «εφαρμόζουν το κριμαϊκό σενάριο» — μια αναφορά στην κατάληψη της χερσονήσου από τους φιλορώσους και στην προσάρτησή της από τη Ρωσία. «Δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε.

Ο Τουρτσίνοφ, αφού προειδοποίησε πως ορισμένοι αυτονομιστές ακτιβιστές έχουν πάρει τα όπλα, δήλωσε: «Αντιτρομοκρατικά μέτρα θα εφαρμοσθούν εναντίον αυτών που έχουν πάρει τα όπλα».