Ένας Βρετανός και ένας Γάλλος οι οποίοι εργάζονταν για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σκοτώθηκαν σήμερα σε ένα αεροδρόμιο στη βόρεια-κεντρική Σομαλία, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Ένας εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στη αφρικανική χώρα δήλωσε ότι δεν είναι σαφές ποιοι ευθύνονται για τη δολοφονική επίθεση, αλλά ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι τα δύο μέλη των Ηνωμένων Εθνών δέχθηκαν επίθεση ενώ βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητό τους στο αεροδρόμιο Γκαλκάγιο από έναν άνδρα που φορούσε αστυνομική στολή.

«Και οι δύο άνδρες ήταν σε ένα αυτοκίνητο όταν δέχτηκαν πυρά », είπε ο Κάλι Φαρατόλ κάτοικος της περιοχής ο οποίος τη στιγμή της επίθεσης ήταν στο αεροδρόμιο.

Ο Αμπντί Ιντρίς, αξιωματούχος στην ημιαυτόνομη επαρχία Πούντλαντ, στη δικαιοδοσία της οποίας βρίσκεται το αεροδρόμιο, ήταν αυτός που έδωσε τις εθνικότητες των θυμάτων, αναφέροντας ότι πρόκειται για συμβούλους του ΟΗΕ οι οποίοι εργάζονταν για το γραφείο καταπολέμησης των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Νίκολας Κέι ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Σομαλία , καταδίκασε την «αποτρόπαια» δολοφονία και δήλωσε ότι ο οργανισμός παραμένει «προσηλωμένος στη συνέχιση της υποστήριξής του προς το λαό της Σομαλίας η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μετά από δεκαετίες συγκρούσεων».

Μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια στη Σομαλία από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 1991, γίνονται συχνά στόχος αντιμαχόμενων φατριών.

Η ισλαμική ένοπλη οργάνωση αλ Σεμπάαμπ, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα, «χαιρέτισε τη δολοφονία», αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει αν αναλαμβάνει την ευθύνη. «Καλούμε όλους τους Σομαλούς να στοχοθετήσουν τον ΟΗΕ», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Αλί Μοχάμεντ Ρέιτζ, εκπρόσωπος της ισλαμικής ομάδας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο μαχητές της οργάνωσης αλ Σεμπάαμπ επιτέθηκαν με τηλεχειριζόμενη βόμβα σε φάλαγγα οχημάτων του ΟΗΕ, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά Σομαλούς. Τον Ιούνιο του 2013 ένοπλοι της αλ Σεμπάαμπ επιτέθηκαν με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά της έδρας του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, με απολογισμό 22 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και στελέχη των Ηνωμένων Εθνών.

Η επαρχία Πούντλαντ θεωρείτο έως σήμερα μια από τις πιο «σταθερές» περιοχές της χώρας, αλλά τους τελευταίους μήνες σε αυτή σημειώνεται ένα κύμα επιθέσεων της αλ Σεμπάαμπ.