Τα μέσα ενημέρωσης και ο εκλογικός νόμος προσέφεραν «ένα ανάρμοστο πλεονέκτημα» στο συντηρητικό κόμμα Fidesz (Ένωση Νεαρών Δημοκρατών) του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, το οποίο κέρδισε τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Μια περιοριστική νομοθεσία για την προεκλογική εκστρατεία, μια μεροληπτική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και προεκλογικές δραστηριότητες που θόλωναν τον διαχωρισμό ανάμεσα στο πολιτικό κόμμα και το κράτος παρείχαν ένα ανάρμοστο πλεονέκτημα στο κύριο κόμμα στην εξουσία», δήλωσε ο Πορτογάλος βουλευτής Αντάο Σίλβα, ο οποίος ήταν ο συντονιστής της ομάδας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στις ουγγρικές εκλογές.

Ο ΟΑΣΕ διαπιστώνει ωστόσο ότι οι εκλογές αυτές προσέφεραν «μια πραγματική επιλογή» στους Ούγγρους και ότι η διαχείρισή τους ήταν «διαφανής και αποτελεσματική».

Ο Ορμπάν θα συνεχίσει να κρατάει τα ηνία της Ουγγαρίας για άλλα τέσσερα χρόνια καθώς το κόμμα του εξασφάλισε το 44,5% των ψήφων στις χθεσινές εκλογές, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Ορμπάν είχε κατηγορηθεί ευρέως ότι αναδιοργάνωσε τις εκλογικές περιφέρειες και το σύνολο του εκλογικού συστήματος προς όφελός του.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατάφερε εξάλλου, προχωρώντας γρήγορα σε τροπολογίες του Συντάγματος, να καθυποτάξει την μεγάλη πλειονότητα των ουγγρικών μέσων ενημέρωσης.

Η ενδελεχής νομική εξέταση «με περίπου 800 νέους νόμους ή ουσιαστικές τροποποιήσεις που εισήχθησαν, είναι κάτι το άνευ προηγουμένου», δήλωσε παράλληλα η επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ Όντρεϊ Γκλόβερ.

«Ορισμένες από τις αλλαγές ήταν θετικές, αλλά άλλες υπονόμευσαν τους ελέγχους και τις ισορροπίες και υπήρξε λίγη ή καθόλου δημόσια διαβούλευση ή συζήτηση», πρόσθεσε η ίδια.

Από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τηλεφώνησε χθες στον Ορμπάν για να τον συγχαρεί, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Υπολογίζουμε στην δέσμευση του πρωθυπουργού Ορμπάν και στην δέσμευση και στην υποστήριξη της Ουγγαρίας στην διατήρηση της κοινής διαδρομής προς τα εμπρός για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», δήλωσε η Πία Αρενκίλντε.

Ωστόσο ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα προειδοποίησε τον Ορμπάν ότι πρέπει να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και κάλεσε τις Βρυξέλλες να επιτηρούν την Ουγγαρία.

«Όσο μεγάλη πλειοψηφία κι αν εξασφάλισε ο Ορμπάν, αυτό δεν τον απαλλάσσει από την συμμόρφωσή του με την νομοθεσία της ΕΕ και τον σεβασμό των αξιών της ΕΕ», σημείωσε ο Σβόμποντα, κατηγορώντας τον Ορμπάν για τον «επανασχεδιασμό του Συντάγματος και την υιοθέτηση νόμων, οι οποίοι ήταν συχνά πέραν αυτού που είναι αποδεκτό σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία».