Λύσεις αναζητά η ιαπωνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα. Τέσσερις αντιδραστήρες θα παροπλισθούν. Το θαλασσινό νερό κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 1   περιέχει συγκεντρώσεις ραδιενεργού ιωδίου 3.355 φορές μεγαλύτερες από το νόμιμο όριο. Στο νοσοκομείο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tepco.

Η διαχειρίστρια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα εταιρεία Tepco ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τέσσερις αντιδραστήρες του σταθμού που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα παροπλισθούν και θα αποξηλωθούν.

Ο πρόεδρος της Tepco Τσουνεχίσα Κατσουμάτα εξέφρασε τη βαθειά του λύπη για την πρόκληση ενόχλησης στην κοινωνία από τις πυρκαγιές, τις εκρήξεις και τη διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό.

Ο Κατσουμάτα δήλωσε ότι λυπάται πολύ ειδικά για τους ανθρώπους που κατοικούν στην περιοχή που ήλθαν αντιμέτωποι με μία πολύ σοβαρή κατάσταση, αφού ορισμένοι χρειάσθηκε να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και άλλοι να απομακρυνθούν και δεσμεύθηκε για την αποζημίωση όσων έχουν υποστεί βλάβη από τη διαρροή ραδιενέργειας.

Θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να άρει την εντολή εκκένωσης της περιοχής εντός των προσεχών εβδομάδων, πρόσθεσε. "Η ύψιστη ευθύνη μας είναι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό και τον έλεγχο της παρούσας κατάστασης", είπε.

Την ίδια ώρα, η πολιτική ηγεσία της Ιαπωνίας εξετάζει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την πυρηνική κρίση στο σταθμό της Φουκουσίμα, τη μεγαλύτερη που έχει γνωρίσει η χώρα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Μια επιλογή θα ήταν να καλυφθούν οι αντιδραστήρες 1, 3 και 4 του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει συνολικά έξι αντιδραστήρες, με ένα ειδικό ύφασμα που συγκρατεί τα ραδιενεργά σωματίδια, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.

Η εφημερίδα Ασάχι Σιμπούν έγραψε επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζει ότι με το ειδικό ύφασμα θα καλυφθούν οι στέγες και οι τοίχοι των εξωτερικών κτισμάτων των αντιδραστήρων 1, 3 και 4, που έχουν εν μέρει καταστραφεί από εκρήξεις.

Στο άρθρο δεν διευκρινίζεται από ποιο υλικό θα είναι κατασκευασμένο το ύφασμα αυτό. Προστίθεται πάντως ότι οι αρχές μπορεί να αναπτύξουν συστήματα εξαερισμού με στόχο να αποφευχθούν η συγκέντρωση αερίου και νέες εκρήξεις στα κτίρια των αντιδραστήρων

Το Τόκιο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα δεξαμενόπλοιο για να συγκεντρώσει σ' αυτό το μολσυμένο με ραδιενέργεια νερό που υπάρχει στα κτίρια των τουρμπίνων δίπλα στους αντιδραστήρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς και σε μια σήραγγα που βρίσκεται κοντά στον αντιδραστήρα 2 και καταλήγει στο εξωτερικό του κτιρίου.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα της Ασάχι Σιμπούν, ο Εντάνο απάντησε ότι η κυβέρνηση και οι πυρηνικοί εμπειρογνώμονες εξετάζουν "όλες τις λύσεις, περιλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται στον Τύπο".

Ραδιενεργό το νερό γύρω από τις εγκαταστάσεις

Στο θαλασσινό νερό κοντά στον ημί-κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην επαρχία Νταΐτσι και ειδικότερα στο ύψος που βρίσκεται ο αντιδραστήρας 1, ανιχνεύθηκε περιεκτικότητα σε ραδιενεργό ιώδιο-131, 3.355 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο. Ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας, εντούτοις υποβάθμισε τη σημασία αυτής της μέτρησης εξαιτίας του γεγονότος ότι η περιοχή έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους εδώ και καιρό, ενώ δεν υπάρχουν και αλιευτικές δραστηριότητες στο μολυσμένο από τη ραδιενέργεια θαλασσινό νερό.

"Το ιώδιο-131 έχει χρόνο ημί-ζωής (η χρονική περίοδος που απαιτείται για να μειωθεί στο μισό η εκπεμπόμενη ραδιοακτινοβολία από ένα ραδιενεργό στοιχείο) 8 ημερών και ακόμα και αν επικεντρωθούμε στις συνέπειες που μπορεί να έχει στη θαλάσσια ζωή, αυτές θα έχουν εξασθενήσει σημαντικά όταν θα έχουν επιστρέψει οι κάτοικοι της περιοχής ", ισχυρίστηκε ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα.

Η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν είναι σαφές πώς έγινε ραδιενεργό το νερό της θάλασσας γύρω από το σταθμό. Παράλληλά, αξιωματούχος της εταιρίας ανέφερε ότι η ραδιενέργεια στο θαλασσινό νερό είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε σημαντική επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία.

 

Παράλληλα, η κυβέρνηση έδωσε σήμερα εντολή για επείγοντα έλεγχο όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υποστούν κάποια ημέρα τις ίδιες ζημιές με αυτές που υπέστη ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα.

Σχετική επιστολή απέστειλε ο ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπάνρι Καϊέντα στους γενικούς διευθυντές εννέα τοπικών εταιριών ηλεκτρισμού της Ιαπωνίας καθώς και σε δυο ακόμα που διαχειρίζονται πυρηνικούς σταθμούς.

Διαδήλωση έξω από τα γραφεία της Τepco

Πάνω από 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από τα κεντρικά γραφεία της Tokyo Electric Power Co. (Tepco), η οποία έχει τη διαχείριση του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, για να διαδηλώσουν εναντίον της πυρηνικής ενέργειας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς οι συγκεντρωμένοι φώναζαν το σύνθημα "Σταματήστε την πυρηνική ενέργεια".

Στο νοσοκομείο ο επικεφαλής της Tepco

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τepco, ο Μασατάκα Σιμίζου, εισήχθη σε νοσοκομείο το βράδυ της Τρίτης, αναφέρουν σήμερα τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η εφημερίδα Νικέι και το πρακτορείο Κιόντο διευκρινίζουν πως παρουσίασε υπερβολικά υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο 66χρονος, ασθένησε στις 16 Μαρτίου, δηλαδή πέντε ημέρες μετά το σεισμό, και πήρε άδεια μιας εβδομάδας. Ο Σιμίζου χρειάστηκε τότε να φύγει από την επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης που συστάθηκε από την κυβέρνηση και από την ηλεκτρική εταιρεία, είχαν αναφέρει πριν από μερικές ημέρες οι μεγάλες ιαπωνικές εφημερίδες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tepco υποτίθεται ωστόσο ότι από τότε είχε επιστρέψει στη δουλειά του. Στόχος επικρίσεων από τα μέσα ενημέρωσης επειδή ήταν απών από την αρχή της κρίσης, ο Σιμίζου εμφανίσθηκε για τελευταία φορά δημοσίως στις 13 Μαρτίου.

Στη διάρκεια της απουσίας του, ο αντιπρόεδρος της Tepco Σακάε Μούτο ήταν αυτός που εμφανιζόταν δημοσίως μετά το σεισμό και τη σειρά των ατυχημάτων που σημειώθηκαν στη συνέχεια στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Νταιίτσι (αρ. 1) που βρίσκεται στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Συνεργασία Ομπάμα-Καν για την αντιμετώπιση της κρίσης

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν συμφώνησαν χθες Τρίτη να συνεργαστούν στενά στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί από την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Καν στη διάρκεια του ταξιδιού του με το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσινγκτον, για τρίτη φορά μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

"Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τον ιαπωνικό λαό στις προσπάθειές του να αγωνιστεί εναντίον των σαρωτικών επιπτώσεων αυτής της καταστροφής, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα", αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

"Ο πρωθυπουργός Καν ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την αμερικανική βοήθεια" και οι δύο ηγέτες "επανέλαβαν τη σημασία μιας στενής συνεργασίας" ανάμεσα στις δύο χώρες για να αντιμετωπιστεί η πυρηνική κρίση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Καν παραδέχθηκε χθες ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι "απρόβλεπτη" και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται "σε ύψιστη ετοιμότητα" για να αποφευχθεί μια οικολογική καταστροφή μετά την ανακάλυψη πλουτωνίου στο έδαφος και ραδιενέργειας στο νερό της θάλασσας.