current views are: 1

7 Απριλίου 2014
Δημοσίευση17:40

Το Κυπριακό επί τάπητος στη συνάντηση Αναστασιάδη – Φούλε

Στην λακωνική δήλωση ότι είχε «μια πολύ περιεκτική και πολύ καλή συζήτηση» περιορίστηκε ο επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φίλε, μετά την συνάντηση του με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, η οποία κράτησε μία ώρα.

Δημοσίευση 17:40’
αρθρο-newpost

Στην λακωνική δήλωση ότι είχε «μια πολύ περιεκτική και πολύ καλή συζήτηση» περιορίστηκε ο επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φίλε, μετά την συνάντηση του με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, η οποία κράτησε μία ώρα.

Στην λακωνική δήλωση ότι είχε «μια πολύ περιεκτική και πολύ καλή συζήτηση» περιορίστηκε ο επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φούλε, μετά την συνάντηση του με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, η οποία κράτησε μία ώρα.

Μετά την αναχώρηση του κ. Φίλε από το προεδρικό μέγαρο ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, έκανε μια αρκετά εκτενή δήλωση. Αφού είπε ότι η συνάντηση έγινε σε «πολύ παραγωγικό και εποικοδομητικό κλίμα», δήλωσε ότι τα κύρια θέματα συζήτησης ήταν δύο:

-Πρώτον, η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, και συγκεκριμένα ο ρόλος του κ. Βαν Νούφελ, εκπροσώπου της Επιτροπής, και ποιος θα είναι αυτός ο ρόλος, πώς θα κωδικοποιηθεί, πώς θα αποκτήσει πρακτική σημασία στην καθημερινή διαπραγμάτευση, ειδικά σε ό,τι αφορά τη συμβατότητα των προτάσεων που κατατίθενται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Έγινε —είπε ο κ. Στυλιανίδης— μια διεξοδική συζήτηση, κατατέθηκαν πολλές σκέψεις και προτάσεις για το πώς θα αξιοποιηθεί ο κ. Βαν Νούφελ και η Νομική Υπηρεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Κύπριο εκπρόσωπο τα διαμειφθέντα θα τα μεταφέρει ο κ. Φίλε στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου.

-Δεύτερον, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και διαφάνηκε ότι «η ΕΕ αναγνωρίζει πλήρως την αξία και τη σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ειδικά το θέμα της Αμμοχώστου».

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για νέα διάσταση στο θέμα της αλλαγής του κλίματος και της δημιουργίας δυναμικής σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση διότι, ανέφερε, «έχουμε πλέον και την ΕΕ να αναγνωρίζει πλήρως αυτή τη σημασία, όπως και οι ΗΠΑ (την αναγνωρίζουν)», ενώ «μετά τη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον γ.γ. του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες υπάρχει και η αποδοχή εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών».

Στο μεταξύ φθάνει απόψε στην Λευκωσία για επαφές ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι για να προχωρήσει το θέμα της επιστροφής στους ελληνοκυπρίους της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου πρέπει η Λευκωσία να δεχθεί να εντάξει στις προτάσεις της ενδεχόμενο άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου στα κατεχόμενα για απευθείας πτήσεις.


σχετικα αρθρα