Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ του επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία με μεγάλη ανησυχία και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια της Μόσχας που θα αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία «θα έχει επιπλέον κόστος για τη Ρωσία».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι ο Κέρι «κάλεσε τη Ρωσία να αποκηρύξει δημοσίως τις δραστηριότητες των αυτονομιστών, των δολιοφθορέων και των προβοκατόρων» στην Ουκρανία.

Επιπλέον ο αμερικανός υπουργός επεσήμανε στον ρώσο ομόλογό του ότι οι διαδηλώσεις και οι καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων στο Χάρκοβο, το Λούγκανσκ, το Ντόνετσκ και τη Μαριούπολη στην ανατολική Ουκρανία δεν μοιάζουν να είναι «μια αυθόρμητη σειρά γεγονότων», αλλά «μια προσεκτικά σχεδιασμένη εκστρατεία με ρωσική υποστήριξη».

Η Ψάκι πρόσθεσε ότι ο Κέρι και ο Λαβρόφ συζήτησαν για τη διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών τις επόμενες 10 ημέρες μεταξύ της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση.