Η προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας ήταν μόνο η αρχή; Αυτό είναι το ερώτημα που «βασανίζει» το Κίεβο και τη Δύση, την ώρα που εντείνονται οι αποσχιστικές τάσεις σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας και ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν τηρεί μία στάση αναμονής, δημιουργώντας όλο και πιο εύθραυστες ισορροπίες.

Ρώσοι διαδηλωτές έχουν σηκώσει το «λάβαρο της επανάστασης» σε Ντόνετσκ, Χάρκοβο και Λουχάνσκ, καταλαμβάνοντας δημόσια κτίρια και ζητώντας δημοψηφίσματα όπως αυτό που έγινε στην Κριμαία. Κίεβο και Ουάσινγκτον επιτίθεται ευθέως το Κρεμλίνο μιλώντας ανοιχτά για «ενορχήστρωση» των αποσχιστικών αυτών εκδηλώσεων. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, προειδοποίησε χθες τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Συγκεκριμένα, του επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία με μεγάλη ανησυχία, διαμηνύοντας ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια της Μόσχας που θα αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία «θα έχει επιπλέον κόστος για τη Ρωσία».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι κάποιοι από αυτούς τους διαδηλωτές πληρώνονται και δεν είναι κάτοικοι της περιοχής. Αν η Ρωσία κινηθεί στην ανατολική Ουκρανία είτε ανοικτά είτε κρυφά, θα ήταν μια πολύ σοβαρή κλιμάκωση. Καλούμε τον πρόεδρο Πούτιν και την κυβέρνησή του να σταματήσουν κάθε προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία και εφιστούμε την προσοχή κατά μιας περαιτέρω στρατιωτικής επέμβασης».

Ο ουκρανός μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ κατηγόρησε την Κυριακή τον ρώσο πρόεδρο ότι ευθύνεται για τις «αποσχιστικές ταραχές», ενώ χθες ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, σε τηλεοπτική έκκλησή του προς το λαό, δήλωσε πως οι ενέργειες που γίνονται σε τρεις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, το Χάρκοβο, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, δείχνουν πως οι εχθροί της Ουκρανίας «εφαρμόζουν το κριμαϊκό σενάριο». Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Ουκρανία δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο ενώ, προειδοποίησε πως θα εφαρμοστούν αντιτρομοκρατικά μέτρα για τους αυτονομιστές ακτιβιστές που έχουν πάρει τα όπλα.

Όσο για τη θέση της Μόσχας; «Σταματήστε να κατηγορείτε για όλα τα προβλήματα της σημερινής Ουκρανίας τη Ρωσία» τόνισε σε μήνυμά του το ρωσικό ΥΠΕΞ, με τον Σεργκέι Λαβρόφ να τονίζει, σε επικοινωνία του με τον ουκρανό μεταβατικό υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσια, ότι το Κίεβο δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των φιλορώσων διαδηλωτών στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Ο ρώσος πρόεδρος, από την πλευρά του. προς το παρόν δεν παίρνει σαφή θέση, στέλνοντας, ωστόσο, έμμεσα μηνύματα, όπως, για παράδειγμα τους δεκάδες χιλιάδες παραταγμένους στρατιώτες στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία, οι οποίοι μπορούν μέσα σε λίγες ώρες, εάν πάρουν εντολή, να «τελειώσουν τη δουλειά». 

Θα ανταποκριθεί ο Πούτιν στο κάλεσμα των ρωσόφωνων της ανατολικής Ουκρανίας; Το κάλεσμα αυτό αποτελεί μία αγνή έκφραση των κατοίκων των περιοχών αυτών ή προϊόν χειρισμών του Κρεμλίνου, όπως καταγγέλλει η Δύση; 

Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά θα έρθει πολύ σύντομα. O Aσκός του Αιόλου, πάντως, έχει ανοίξει.