Η Αλβανία δεν είναι έτοιμη να νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της βαλκανικής αυτής χώρας Έντι Ράμα, σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Porta a Porta" τού γνωστού Ιταλού δημοσιογράφου Μπρούνο Βέσπα, στον τηλεοπτικό σταθμό "Rai Uno".

"Η νομιμοποίηση της μαριχουάνας είναι ένα θέμα που θα προτιμούσα να μην το σχολιάσω για την Αλβανία. Δεν μπορεί η Αλβανία να λάβει μια τέτοια απόφαση, όταν το θέμα της νομιμοποίησης της μαριχουάνας είναι ακόμα ένα ανοικτό ζήτημα στις πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη στιγμή είμαστε συγκεντρωμένοι απόλυτα σε έναν αγώνα μηδενικής ανοχής κατά του οργανωμένου εγκλήματος και κάθε είδους λαθρεμπορίου" δήλωσε ο κ. Ράμα.

Η εκπομπή, που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, είχε ως επίκεντρο το πρόβλημα των ναρκωτικών στο διαβόητο χωριό Λαζαράτι, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, που "εφοδιάζει" με κάνναβη την Ιταλία και την Ευρώπη γενικότερα, κυρίως μέσω του Στενού του Οτράντο.

Στην εκπομπή παρουσιάστηκαν στοιχεία της αστυνομίας που σχετίζονται με τη μαριχουάνα στο Λαζαράτι. Στο χωριό αυτό υπάρχουν 350 χιλιάδες χασισόδενδρα σε 320 στρέμματα γης. Το 90% των νοικοκυριών στο χωριό ασχολούνται με την καλλιέργεια της μαριχουάνας, με την παραγωγή ανά νοικοκυριό να ξεπερνά τον ένα τόνο σε ετήσια βάση (σ.σ. το κιλό πουλιέται γύρω στα 300 ευρώ). Τα έσοδα από το εμπόριο μαριχουάνας ανέρχονται περίπου σε τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο ήμισυ του ΑΕΠ της Αλβανίας.